Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnmisshandel anmäls sällan

Antalet anmälningar av barnmisshandel inom familj har ökat kraftigt i Gävleborg det senaste fem åren. Ljusdal bryter den trenden och socialtjänsten vill se att lärare blir mer benägna att anmäla.

Annons

Brottsförebyggande rådet, Brå, har på uppdrag av regeringen kartlagt antalet anmälningar av misshandel mot barn från noll till sex år inom familjen. Brå slår fast att mellan åren 2005 och 2009 ökade antalet anmälningar med 140 procent, eller 2500 stycken. I Gävleborg nästan dubblerades anmälningarna på samma tid.

Ljusdal följer inte den trenden. I kommunen har antalet anmälningar mellan åren 2006 och 2010 legat mellan noll och två. Hittills i år har socialtjänsten anmält två fall av barnmisshandel. Men det är föräldrar och framför allt skollärare som ska bli bättre på att anmäla barnmisshandel, det menar Chatarina Plomer, enhetschef på Ljusdals socialtjänsts barn- och familjeenhet.

– Vi måste få fler lärare att våga anmäla, i dagsläget väljer många lärare att inte anmäla på grund av att de har en personlig relation till det utsatta barnets föräldrar, säger Chatarina Plomer.

Eva Ulin är verksamhetschef för för- och grundskola i Ljusdals kommun. Hon känner igen sig i den problematik Chatarina Plomer beskriver och tillägger att mycket görs på området men att mycket finns kvar att göra.

– Det är en skyldighet att anmäla, jag tror att ju mer vi jobbar med detta, som är en stor svaghet hos oss, desto naturligare blir det för lärarna att kunna placera sig själva i sammanhanget, säger Eva Ulin och påpekar att det i dagsläget är rektorn som anmäler barnmisshandel, just för att lärare inte ska behöva känna sig skrämda av den personliga relationen till föräldrarna.

Mer läsning

Annons