Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankhärvan i större sammanhang

Det finns kopplingar mellan bankhärvan där flera Hälsingeföretagare är inblandade och företrädare för det nyligen konkursade värdetransportföretaget Panaxia, där det finns misstankar om att kundernas pengar försnillats.

Annons

- Flera personer förekommer i båda utredningarna, säger kammaråklagare Hans Ihrman.

En central del i bankhärvan är hur en bankchef på Handelsbanken i Värmdö godkände lån som betalats ut till helt andra personer än de som stod som mottagare av lånen. Härvan uppmärksammades när en av dessa ovetande kunder fick en betalningspåminnelse på ett lån. Det har visat sig att närmare 60 privatpersoner hade belånats utan att de själva visste om det.

Åtalet i bankhärvan gäller grov trolöshet mot huvudman och omfattar felaktiga lån på 106 miljoner kronor. En stor del av dessa pengar har gått till den Ljusdalsbaserade koncernen Nygren Invest som hade verksamhet i Hudiksvall och Bollnäs, samt Ljusdal.

Sex personer är åtalade där en företagare i Gävle misstänks för att ha skaffat fram namn på personer med god kreditvärdighet, en Bollnäsföretagare står som mottagare av 3 miljoner kronor av dessa lån förutom de två Ljusdalsföretagarna tillsammans med bankchefen.

Den sjätte personen är en finansman som varit tongivande i flera uppmärksammade introduktioner på börsen. Ett av de upplägg där finansmannen var finansiell rådgivare är värdetransportföretaget Panaxia som nyligen gick i konkurs samtidigt som pengar som företaget transporterade visade sig vara försvunna.

Därför pågår det en utredning om ekonomiska oegentligheter i Panaxiakonkursen och i den utredningen visar det sig finnas kopplingar till bankhärvan.

Det finns bland annat e-post där Per Nygren informerar bankchefen om att en ledande företrädare för Panaxia kan "hjälpa till att ordna fram seriösa namn" på personer som kunde belånas. I gengäld vill Panaxiachefen låna pengar till sina egen verksamheter framgår det. Företrädaren från Panaxia får goda rekommendationer av både Panaxias grundare och den finansiella rådgivaren, som är en av de medåtalad i bankhärvan.

Åklagare och ekobrottsmyndigheten har därför undersökt möjligheten att slå ihop utredningarna, men valde att driva det som separata ärenden.

- Självklart finns det fler lån än dom jag tar upp i mitt åtal. Det är ingen hemlighet, säger Hans Ihrman.

Lånen med koppling till Panaxia ingår inte i Ihrmans åtal.

- Vi måste avväga vad som krävs för att få en fällande dom och hur straffvärdet förändras om utredningen utvidgas. Jag vill bara åtala i det som

jag är övertygad om att jag kan leda till en fällande dom, säger Hans Ihrman.

Mer läsning

Annons