Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankbeslut upprör pensionärer

/
  • Maj-Siri Östberg tycker att rånrisken har förts över till henne istället för banken. Anna-Lisa Eng ser inte tillräckligt bra för att använda uttagsautomater.

Bankernas minskade kontanthantering upprör kommunens pensionärer.

Annons

Många betalar fortfarande huvudsakligen med kontanter i butikerna och vill kunna gå in till banken för att få ut sina pengar på ett säkert och tryggt sätt. De känner sig utestängde från banken och tycker att rånrisken har överförts till dem.

- Jag tycker det är helt kasst, säger Margit Carlström, medlem i PRO Ljusdal.

Anna-Lisa Eng är en av PRO:s pensionärer som inte förstår varför hon ska behöva stå i kylan utanför kontoret för att kunna få tillgång till sina pengar. Att använda bankomaten är dessutom inte möjligt för henne.

- Det är dåligt att man är utestängd från banken. Varför ska vi stå där och inte kunna gå in och ta ut pengar? Jag ser så dåligt och kan inte se var jag ska trycka på knapparna på automaten, säger hon.

Mat kan hon köpa genom att ha pengar insatta på Coop-kortet. Men för att kunna få ut kontanter måste hon nu invänta besök från någon anhörig, vilket kan dröja både en och två månader emellanåt.

- När de kommer så får de ta ut pengar åt mig. Men det känns onödigt att behöva göra på det viset.

Maj Siri Östberg tycker det är dåligt att banken skyller på rånrisken, och att de nu har överfört risken på henne och andra kunder istället. Hon känner sig inte trygg när hon tar ut pengar vid en automat.

- Är inte mitt liv mer värt? Jag tycker det är vansinnigt att man inte kan hämta pengar på banken.

Läs mer om den minskade kontanthanteringen i tisdagens Ljusdals-Posten.

Mer läsning

Annons