Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bageri anmält till miljöenheten

Insekter i brödförpackningar ledde till anmälan.

Annons

Loosbagarn får kritik för sin renhållning och föreläggs att införa bättre rutiner.

Efter ett klagomål om flugliknande insekter i två brödförpackningar som AB Loosbagarn levererat till sin lokala livsmedelsbutik har myndighetsnämnden beslutat att förelägga bageriet att rengöra lokalerna samt införa rutiner för daglig städning samt storstädning. Dock går det inte att bevisa att insekterna kom från bageriet påpekar ägaren Örjan Persson.

– Insekterna visade sig vara kvarnmott, en fjäril som ofta finns i mjöl och andra spannmålsprodukter och särskilt i lokaler där det förekommer stora mängder mjöl och spannmål. De utgör ingen hälsofara, utan det handlar mer om att det inte är så trevligt att få dem med sitt bröd, säger Ulrika Lundmark, miljöinspektör vid Ljusdals kommun.

Efter påpekandet från livsmedelsbutiken kontaktade Loosbagarn själv Anticimex som genomförde omedelbara åtgärder i form av besprutning av bekämpningsmedel runt maskinerna samt installerade nya insatser till mottfällorna. Anticimex påpekade även hur viktigt det är med rengöring i och runt maskinerna och av väggar eftersom det är just mjöl och degspill som kan locka till sig mott.

– Det är svårt att säga varför det blivit så här. Vi har skurmaskiner som går runt. Jag har pratat med personalen om det här och de kan inte förstå klagomålen, avslutar Örjan Persson.

Mer läsning

Annons