Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både folk och fä på grönbete

/
  • 16 mjölkkor och ett antal kalvar och kvigor fick komma till sitt sommarbete på Svedbovallen. Bland dem fanns kon som prinsessan Madeleine döpte till Malin förra sommaren. I april fick Malin en tjurkalv. Kon som prinsessan Viktoria döpte till Lisa bor numera hos ett par i Järvsö.
  • Gerd Andersson, till vardags stockholmare, är
  • Bo Lodin, ordförande i Svedbovallskommittén, väntar på att ett elverk ska anlända från Järvsö. Elverket behövs för att driva mjölkmaskinen och få upp vatten ur brunnen. I år har kommittén byggt ett nytt hus för elverket.
  • All mjölk från korna och getterna förädlas och blir smör, messmör och ost som säljs till besökare.
  • Fäbodbrukaren Anders Henningsson gör sin nionde sommar på fäbodvallen, och den femte i rad.
  • Yvonne Bergqvist ska driva ett kafé på fäbodvallen under sommaren, från och med onsdag. Där kommer det bland annat gå att köpa fäbodklämmor med komjölksost, getost, ost på både ko- och getmjölk och messmör.
  • Förutom kor finns även getter på Svedbovallen. Djuren strövar fritt om dagarna, men på nätterna är getterna och kalvarna inomhus medan mjölkkorna står innanför elstängsel till skydd mot rovdjuren i skogen runt omkring.
  • Gerd Andersson gör i ordning mjölkkannorna inför sommarens första mjölkning på fäbodvallen.
  • Yvonne Bergqvist och Gerd Andersson ska tillbringa sommaren på Svedbovallen för första gången.

Ett glatt pinglande från ko- och getskällor hörs i regnet på Svedbovallen på måndagsförmiddagen.

Annons

Djuren har just kommit ut på vallen efter att ha varit inomhus hela vintern och våren.

– De hoppar och skuttar och tycker att livet är härligt. Till och med getterna är ute och äter fast det regnar, säger fäbodbrukaren Anders Henningsson som driver Svedbovallen för femte sommaren i rad.

Det är inte bara korna och getterna som flyttar in. Anders Henningsson och två praktikanter både bor och arbetar på vallen under sommaren.

– Det har blivit en livsstil. Man längtar ut dit under våren, säger Anders Henningsson.

I år kommer de även att få hjälp av Gerd Andersson, som skaffat ett hus alldeles intill, och av Yvonne Bergqvist, som ska driva ett litet fäbodkafé varje dag från och med onsdag.

Mer läsning

Annons