Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtalet har gått ut – oklart vad som händer på Östernäs

Avtalet med Peab gick ut vid årsskiftet och nu är det oklart vad som kommer hända på Östernäs. Men drömmen om ett handelsområde vid Kyrksjön finns fortfarande.

Annons

Samverkansavtalet som slöts 2011 gällde köp och exploatering av Östernäsområdet och rent konkret handlade om att Peab skulle försöka hitta någon som ville etablera sig på platsen. Men trots fyra års försök har inget hänt på området och vid årsskiftet gick avtalet ut.

Läs mer: Inga besked om Östernäs

Området är planlagt för kontor, handel, fritid och rekreation och det finns även önskemål om att bygga bostäder någonstans på Östernäs. Något som känns avlägset nu när det inte längre finns något avtal.

Läs mer: Föroreningar försvårar bostadsbyggande på Östernäs

Det vice kommunalrådet Yvonne Oscarsson (V) är besviken över att avtalet med Peab inte gav frukt. Hon hade hoppats på byggnation och senare ett handelsområde på Östernäs. Något hon, utan att vara insatt i detaljerna, hoppas på fortfarande.

Är det realistiskt att tro att någon annan kommer lyckas när inte Peab gjorde det?

– Det enda vi vet är att Peab inte lyckats få till byggnation. Men handeln i Ljusdal tycker fortfarande att en del av Östernäs ska vara till handel. Då måste vi gå vidare och se om det finns andra vägar när avtalet nu har gått ut. Det kanske finns andra som är intresserade, säger Yvonne Oscarsson.

Enligt Rolf Berg som är utvecklare på kommunen har det funnits intresse från andra exploatörer tidigare.

– Det finns andra intressenter som hört av sig under tiden som Peab haft avtal, säger han.

En annan exploatör skulle kunna vara ett tänkbart alternativ, konstaterar Rolf Berg. Ett annat skulle kunna vara att kommunen försöker göra allt i egen regi, även om det inte är en vanlig kommunal uppgift.

Frågan om hur kommunen ska gå vidare togs upp när kommunstyrelsen allmänna utskott hade årets första möte i början av veckan. Då togs beslutet starta ett nytt ärende. Kommunchefen fick till första februari på sig att ta fram ett nytt förslag på hur arbetet med Östernäs ska bedrivas i fortsättningen.

Läs mer: De vill slopa Östernäs-planerna och satsa på centrum istället

Mer läsning

Annons