Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avskedad har kontroll över Seko-pengar: "Man blir rent ut sagt förbannad"

/
  • De pengar som har förts över från Seko-klubben till aktiebolaget kontrolleras fortfarande av avskedade ombudsmannen Bosse Hedin.

En okänd summa av de 14 miljoner som förts ut från Seko-klubben finns nu i ett aktiebolag, där inte medlemmarna har någon insyn eller påverkan. Avskedade ombudsmannen Bosse Hedin valdes nyligen till firmatecknare i bolaget och har därför full kontroll över pengarna, något som frustrerar Seko-förbundets kanslichef.

Annons

– Bosse är utesluten som medlem i Seko, han har avskedats som ombudsman i Seko. Likväl sitter han nu och har kontroll över aktiebolaget där enligt Bosses egen utsago delar av tillgångarna finns. Det är faktiskt medlemmarnas tillgångar, det är inte hans, säger Jonas Pettersson, kommunikations- och kanslichef på Sekos förbundskontor i Stockholm.

Det var strax efter att Bosse Hedin avskedades från förbundet för illojalitet mot arbetsgivaren som han, enligt uppgifter från bolagsverket, valdes till extern firmatecknare i bolaget. Några dagar senare utträdde han som extern firmatecknare och tog plats i styrelsen i stället för Mattias Hedin, som då utträdde. Alla i styrelsen är firmatecknare.

Jonas Pettersson anser det vara ett konstigt agerande av Bosse Hedin med tanke på att han enligt egen utsago har handlat i medlemmarnas intresse.

– Om han är en sådan ädel person så hade han väl ganska snabbt lämnat ifrån sig alla mandat även i aktiebolaget och återfört det till klubbens verksamhet.

Enligt en tidigare intervju med Bosse Hedin anser han det vara normalt för en fackklubb att starta ett aktiebolag för att tjäna pengar till en fritidsförening inom klubben. Men det håller inte Jonas Pettersson med om.

– Nej, det är absolut inget som är vanligt. Det man har gjort i vissa lägen är att man kanske går in som ägare den fastighet man har sitt kontor i.

En fackklubb ägnar sig vanligen mest åt förhandlingsverksamhet, påpekar han.

– I en fackklubb brukar man normalt bedriva facklig verksamhet och delvis en del opinionsarbete. Klubbarnas primära uppdrag är att förhandla för sina medlemmar mot arbetsgivaren. Det är kärnverksamheten.

Den härva av aktiviteter som har skett inom fackklubben och föreningen de senaste sex åren är svår att överblicka för förbundet. Det är också svårt att få inblick i vad som har pågått i aktiebolaget Exvia AB, dit en okänd summa av pengarna har förts över.

– Man blir rent ut sagt förbannad för våra medlemmars räkning. Klubbens tillgångar är nu minimala i förhållande till det som har förts ut. Medlemmarna är garanterat utan inflytande i det här aktiebolaget, det är det som har blivit konsekvensen.

Fallet är ovanligt och frågan är vad som går att göra åt det hela om inte den förra styrelsen i Seko-klubben frivilligt lämnar ifrån sig kontrollen över aktiebolaget.

– Det är det vi försöker få klarhet i. Det är därför de är polisanmälda och åklagaren sitter med all dokumentation som vi har fått tag i för att reda ut sådana saker. Sedan får vi titta på våra stadgar om vi kan ta till saker där som förhindrar den här typen av aktiviteter.

Bosse Hedin har inte kunnat nås för en kommentar.

Läs allt om Seko-skandalen här!

Mer läsning

Annons