Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders går mot strömmen

/
  • Anders Öhlén beskriver sig själv som att alltid ha varit motvalls. – Om någon har varit för, så har jag varit emot.

– Om någon har varit för, så har jag varit emot.

Det säger Anders Öhlén, 22-årig Färilabo som skivdebuterat tillsammans med sina vänner Falas bohemer.

Annons

Att Anders nu som Törnbacks-Anders ger ut en skiva är ett svar på den kommersiella musiktapet som dagligen matas ut via de kommersiella radiokanalerna.

– Jag är allergisk mot den typen av musik. Därför gör jag musik som är raka motsatsen, säger han.

Det här med musik växte fram redan i tioårsåldern. Då fick han en gitarr av sin morbror. Via en bok lärde han sig att plocka ut ackord och tonsätta en och annan egen låt, framförallt under studietiden i Ljusdal.

Det var under en tid i Stockholm som hans alter ego Törnbacks-Anders föddes.

– Jag kände mig rotlös, ensam i Stockholm och tog alla chanser att läsa om och hålla kontakten med hembygden. Jag besökte antikvariat och sökte allt i bokväg som handlade om Hälsingland och Färila. Sedan slukade jag allt i bokväg, berättar han.

Törnbacks-Anders är ett original, en skogstammefan om man så vill, som har sina rötter i trakten kring Ängratörn. Där har för övrigt Anders Öhlén sitt sommarviste, torpet Törnbacka.

– Där är jag så ofta som jag kan. Jag trivs att sitta där och spela och skriva låtar, säger han.

På debutskivan, där han bland annat har sällskap av Björn Ståbi och Stefan Sundström, skildras händelser i mustiga, burleska, ibland vemodiga texter. Det mesta är självupplevt och över vissa av låtarna vilar ett landsbygdsromantiskt skimmer.

Den 17 mars är det tänkt att skivan ska släppas till allmänheten. Skivsläpparfest blir det i Glashuset hos Rosehills i Ljusdal. Affischerna ligger färdigtryckta hemma i studion.

Mer läsning

Annons