Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla anhöriga har rätt till stöd

/
  • Margareta Normann har utbildat 62 personer inom omsorgsförvaltningen i anhörigstöd. Hon tycker att Ljusdals kommun är på god väg i arbetet.

Kommuner är sedan 2009, enligt socialtjänstlagen, skyldiga att erbjuda ett individuellt anpassat stöd till anhöriga som vårdar en närstående, för att underlätta och förebygga ohälsa.

Annons

Anhörigvårdare löper ökad risk att dö i förtid. Att stödja anhöriga är därför positivt ur ett hälsoperspektiv.

Stödet gäller inte enbart anhöriga som vårdar gamla, utan även dem som vårdar andra långvarigt sjuka eller närstående som har funktionshinder. Många kommuner står inför en ny utmaning när anhörigstödet ska byggas upp och erbjudas anhöriga i alla åldrar.

Ljusdals kommun har nu utbildat anställda i anhörigstöd. Sammanlagt har 62 personer från olika enheter inom omsorgsförvaltningen deltagit i den fyra dagar långa kursen. De utbildade ska nu bli "ambassadörer" inom sin enhet, lyfta anhörigstödsfrågorna och föra kunskapen vidare.

Margareta Normann, som har hållit i utbildningen och utbildar folk runtom i landet, tycker att Ljusdals kommun är på god väg i arbetet.

– Ljusdals satsning är lite unik och det finns en positiv anda i organisationen för de här frågorna, sa hon.

Den nya lagen kräver att de anhöriga bemöts på ett välkomnande sätt.

Hur det sköts är väldigt varierande, från det bästa till det sämsta bemötandet, enligt Margaretas erfarenhet. Men lagen säger att det ska vara utvecklande och välkomnande och anhöriga ska inte ifrågasättas.

De kunskaper Margareta lär ut har sin grund i forskning om anhöriga.

– Att stanna upp, lyssna och ge tid är ofta en bra investering, sa hon.

Mer läsning

Annons