Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreomsorgen på hembesök

/
  • Hembesök hos 81-åriga Sven Cavallin i Boda. Anneli Hjert går då igenom den information som skickats ut i förväg samt pratar om säkerhet i vardagen.
  • En av de vanligaste orsakerna till fallskador i hemmet är mattor.
  • I dagsläget fungerar allt bra för Sven Cavallin, men besöket var ändå givande och informativt, tyckte han.
  • Det är tryggt att veta vart man ska vända sig när man behöver hjälp, och vilken slags hjälp som man kan förvänta sig att få.

De som fyllt 75 år ska informeras om vad äldreomsorgen kan erbjuda dem när behov uppstår.

Annons

Utanför det röda huset i Boda, Järvsö, står två sparkar parkerade. Här bor 81-åriga Sven Cavallin tillsammans med sin hustru, och han är en av de personer i sin åldersgrupp som har fått eller kommer att få ett besök av Anneli Hjert. Hon delar sin tjänst som enhetschef vid Ramsjö äldreomsorg med ett 25 procentigt projektledarskap för den uppsökande verksamheten.

– Jag är ute och informerar om vad man har att vänta den dag man behöver hjälp från äldreomsorgen, och jag ger också råd om säkerhet i vardagen, berättar hon.

Den uppsökande verksamheten startade redan år 2007 i Ljusdals kommun, och som en rekommendation av Socialstyrelsen som också står för kostnaderna.

– Vi har jobbat oss ner i åldrarna och nu har vi kommit till de som fyller 81 år i år. Men vi har planer på att göra om vissa delar i den uppsökande verksamheten för vi hinner inte med. Närmast kommer vi att bjuda in alla 75 och 76-åringar till en gemensam informationsträff. Nästan 300 inbjudningar per brev har skickats ut till den här gruppen, berättar Anneli Hjert.

Mer läsning

Annons