Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ahmad får stanna

/
  • På Slottegymnasiet gläds klasskamrater och lärare med Ahmad Mohammadi. Nu kan han äntligen planera för en framtid i Ljusdal.

För 17-åriga Ahmad Mohammadi är år av väntan äntligen över. På tisdagen mottog han det glädjande beskedet att han får stanna i Sverige.

Annons

Enligt Migrationsverkets ursprungliga beslut skulle Ahmad Mohammadi utvisas till Afghanistan. På tisdagen meddelade myndigheten att man omprövat beslutet och att han får permanent uppehållstillstånd i Sverige.

– Jag är glad att jag kan fortsätta att läsa vidare i skolan och få bo i ett samhälle jag känner mig trygg i, säger Ahmad Mohammadi.

Tillsammans med sin advokat överklagade han det ursprungliga utvisningsbeslutet på grunden att han inte har någon familj kvar i Afghanistan som kan möta upp honom. Enligt Ahmad Mohammadi är bakgrunden till tisdagens beslut att myndigheten inte lyckats lokalisera familjen, något som Migrationsverket av sekretesskäl inte kan bekräfta.

Ahmad Mohammadi lämnade Afghanistan 2008 och efter år av oro kan han nu äntligen börja planera för framtiden.

– Nu vet jag att jag kan bestämma vad jag ska bli och vad jag vill göra i framtiden. Jag ska börja tänka på det nu, säger Ahmad Mohammadi.

Stödet från klasskamrater och lärare har varit stort och många ungdomar har deltagit i manifestationer och protester för att snabba på beslutprocessen.

Mer läsning

Annons