Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aggressiv smitta sprider sig: "Man får väldigt fort en epidemi"

Vinterkräksjuka är inte bara en sällsynt otrevlig sjukdom – den är också mycket smittsam. Det behövs bara ett litet fåtal Calicivirus för att sprida sjukdomen vidare. Nu vill kommunen att de som har blivit sjuka stannar hemma extra länge.

Annons

– Är det så att man har de här symptomen ska man hålla sig hemma. Det är extra viktigt nu när vinterkräksjukan går i gång, säger livsmedelsinspektören Armin Fattah.

Läs också: Kommunen varnar: Vinterkräksjukan sprids i Ljusdal

Förra veckan blev omkring 100 elever på Tallbackens skola magsjuka. I slutet av veckan stod det klart att det rörde sig om vinterkräksjuka, som orsakas av Calicivirus, ett extremt smittsamt virus. Smittan kan ske genom direkt kontakt med smittade personer eller via något sjuka personer har rört vid. Det smittar också via kräkningar och avföring.

Läs också: Kräksjuka: Runt 140 av 180 elever stannar hemma från skolan

Armin Fattah har även fått uppgift om att två personer har blivit sjuka under ett musikläger på Slottegymnasiet i helgen.

– Då kan det möjligtvis vara en smitta och där har två toaletter spärrats av och får inte användas tills sanering har skett. Sedan har jag fått bekräftat att elever från Tallbacken har spytt i omklädningsrummet på IP. Där har de också spärrat av och sanerat.

Läs också: Uppåt 80 barn kräksjuka på skola – kan ha spridits via maten

Tallbackens skola har också fått order om att sanera sitt kök och dess utrustning, liksom även den restaurang som levererar maten samt de bilar som transporterar den.

Den metod som används vid sanering är tvätt med klorinlösning.

– Sprit fungerar inte på Calicivirus, säger Armin Fattah.

Skälet till att miljöenheten går ut med information om det här är för att försöka få en överblick över smittspridningen och få en medvetenhet om att det går en epidemi.

– Är det så att man vet om att elever har spytt är det väldigt viktigt att ta kontakt med oss så att vi kan förhindra smittspridning, för det går väldigt fort, säger Armin Fattah.

Viruset sprids ofta med maten, särskilt via kalla rätter. Den som har symptom bör låta bli att besöka eller arbeta på en restaurang.

Det tar mellan 12 och 48 timmar för sjukdomen att bryta ut efter en smitta. Men även efter att personen känner sig frisk igen kan viruset fortsätta att spridas i upp till två dygn, ibland ännu längre. Ljusdals kommun ber därför personer som har varit sjuka att hålla sig hemma några extra dagar.

– Det är ett aggressivt virus, man får väldigt fort en epidemi i en skola eller en restaurang. Det är extra viktigt att man tar till sig den här informationen, säger Armin Fattah.

Se också: Så skyddar du dig mot vinterkräksjukan

För den som inte vill bli sjuk eller sprida smitta är det viktigt vara noga med handhygienen och tvätta händerna ofta, framför allt efter ett toalettbesök och innan en måltid. Flytande tvål och pappershanddukar bör användas.

Mer läsning

Annons