Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

640 personer behöver anpassat jobb

Arbetsgivare utmanas att ta vara på arbetssökande med funktionsnedsättning. Bakom utmaningen står Arbetsförmedlingen med en kampanj som började i september och pågår året ut.

Annons

– Det har Arbetsförmedlingen hållit på med väldigt länge. Med kampanjen vill vi särskilt lyfta fram de här människorna. Funktionsnedsättning är vanligare än man tror, säger Hans-Olof Rehnvall, på Arbetsförmedlingen i Ljusdal.

Inom några år kommer en rekordstor generationsväxling att ske. Inom fem år kommer 525 000 personer i landet att gå i pension. Det behövs ny arbetskraft och personer med funktionsnedsättning är en spännande grupp att titta närmare på, menar Arbetsförmedlingen.

Av kunderna på arbetsförmedlingen i Ljusdal är 27 procent i behov av ett nytt yrkesområde på grund av funktionsnedsättning. För hela landet är motsvarande siffra 26 procent och för hela Gävleborgs län är den siffran 28,5 procent.

I antal personer utgör de 27 procenten i Ljusdal 640 personer.

Av dessa är det 20 procent (130 personer) som varken har jobb eller utbildning.

Kampanjen har fått väldigt positiv respons, berättar Mikael Ohlsson, platschef på Arbetsförmedlingen i Ljusdal.

– Den har inte resulterat i att arbetsgivarna har satt igång att anställa. Kampanjen kom ju när arbetsmarknaden stannat av och nyrekryteringarna på företagen blivit färre. Men den har fått arbetsgivarna att lyfta blicken och oss att se över vårt stöd till arbetsgivarna, säger Mikael Ohlsson, som kan tänka sig att upprepa kampanjen vid ett senare tillfälle.

I tisdagens Ljusdals-Posten kan du läsa om två personer med funktionsnedsättning som fått ett anpassat jobb.

Mer läsning

Annons