Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60 flyktingar kom till Ljusdal 2011

/
  • Carina Fredlund Nilsson, till vänster, och Ingrid Jonasson är flyktingsamordnare i Ljusdals kommun.

Ljusdals kommun har tecknat avtal med Migrationsverket om att årligen ta emot mellan 50 och 70 flyktingar. Under 2011 kom 60 flyktingar till kommunen, 58 vuxna och två nyfödda barn.

Annons

Flyktingenheten har ett gott rykte såväl bland myndigheter som bland de flyktingar som kommit hit och funnit en fristad i vår kommun. Att så många som 330 av de totalt 460 flyktingar som enheten tagit emot sedan 2003 har stannat är ett gott bevis på det goda arbetet.

De som flyttat till andra delar av landet har tvingats till det på grund av bristen på arbete och därmed små möjligheter att försörja sin familj. I en del fall har också närheten till andra familjemedlemmar, släkt eller etniskt likvärdiga grupper haft betydelse för flyttplanerna.

De flyktingar som kommer till Ljusdals kommun väljs ut i samråd mellan FN:s flyktingkommissariat, UNHCR, Migrationsverket och kommunen. De kommer direkt till kommunen från något av de flyktingläger som FN driver runt om i världen.

Kommunens representanter finns i bland med i flyktinglägren när de flyktingar som ska komma till Ljusdal väljs ut. Ingrid Jonasson vid kommunens flyktingenhet kommer snart att åka till Nordafrika för att välja ut nästa grupp flyktingar.

Första dagen i kommunen anvisas flyktingarna bostad, som då är möblerad med det mest primära, second hand eller saker som skänkts. Möblerna är till låns och flyktingar har senare möjlighet att köpa loss dem eller byta ut dem via hemutrustningslån, som förmedlas av Centrala studiestödsnämnden, CSN.

På flyktingenheten är man noga med att betona att möblerna är till låns. Med det hemutrustningslån som flyktingarna kan teckna via CSN (Centrala studiestödsnämnden) kan de köpa loss möblerna i lägenheten eller köpa nya möbler.

Efter två år är det tänkt att flyktingarna ska kunna stå på egna ben, men för många är språket en barriär som det är svårt att komma förbi.

Mer läsning

Annons