Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40 års väntan över – musiklegend på turné

Han gav ut tre hyllade skivor på 70-talet och gjorde en enda turné, flyttade till USA och blev en legend. På söndagen spelade John Holm på Rosehills i Ljusdal.

Annons

Jag tror nästan inte mina öron när John Holm börjar sjunga : "Du plockar dina blommor ur en trasig poesi." Låten heter Min skuld till dig och är från John Holms debutskiva från 1972.

Hans något ljusa och hesa röst är nästan intakt trots att det gått 44 år sedan skivan kom ut.

John Holms musik glänser fortfarande, konstaterade en stor publik i Ljusdal.

Det är knäpptyst i publiken under hela konserten, ingen som pratar, alla bara lyssnar. Få i publiken hade nog räknat med att någonsin få höra John Holm live.

Själv så minns jag exakt var jag hörde Holms debutskiva Sordin för första gången. Den var nyskapande i svensk musik. Han tillhörde inte direkt proggen, men texterna har ändå ett delvis samhällskritiskt innehåll och om man inte passar in, får man leva för det, för att citera en textrad.

Men på scenen har han sin son Alex på gitarr och munspel, samt Jesper Wihlborg på elgitarr.

Konstrasten mellan de rockiga och elektriska skivorna är stor, men just det enkla tillsammans med John Holms röst är en befrielse att höra. Jesper Wihlborg gör ett bra jobb att fylla ut musiken med sin elgitarr. På första skivan från 1972 är det Kenny Håkansson och Roffe Wikström som står för det elektriska.

Han har påverkat många musiker med sin musik. Per Gessle har sagt att John Holm fick honom att börja skriva egen musik.

Totalt gav John Holm ut fem skivor, den sista 1999 som hete vägen till Californien, där han gjorde egen text till andras musik. Den är nog en underskattad skiva av den anledningen.

Efter konserten blir det kö till skivsignering, selfiefotograferande och autografskrivande. Många har tagit med sig gamla vinyler. I mer än en halvtimme står John Holm och pratar med alla som väntat så länge på att få säga tack för musiken. Efter ett tag frågar flera mig, om jag kan riva ut en sida i mitt anteckningsblock för att de vill ha en autograf och har inget papper med sig.

Det var många som ville tacka John Holm efter konserten och berätta vad just hans musik betytt genom åren.

– Jag visste att det var en del gamla fans kvar, men att intresset var så här stort kunde jag inte tänka mig, säger John Holm, när kön till honom börjat minska.

Mer läsning

Annons