Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 miljoner på tre år kan bli sparkrav

Den väntade lågkonjunkturen med sämre utveckling av skatteintäkterna ger politikernas sparbekymmer. Under tre år kan Ljusdals kommun tvingas spara 30 miljoner kronor på verksamheten.

Annons

I samband med kommunstyrelsens budgetmöte visade kommunchefen Nicklas Bremefors kostnads- och intäktskurvor som gjorde att ledamöterna hade anledning att visa bekymrade miner.

Nästa år väntas, enligt budgetförslaget, kommunen få ett överskott på drygt 800 000 kronor. 2014 kan det bli runt miljonen och 2015 9 miljoner kronor.

Men allt är beräknat med de uppgifter om skatteutfallet som ligger i dag. I december och januari kommer nya prognoser om skatteinkomsterna.

Nämndernas kostnader väntas bli 977 miljoner kronor nästa år, 972 miljoner 2014 och 971 miljoner 2015. Alltså en mindre ram men sannolikt högre kostnader om inget görs.

– Det innebär att kommunen måste spara in alla kostnadsökningar utom löneökningarna, sa Nicklas Bremefors till kommunstyrelseledamöterna.

När det gäller budgetförslaget som kommunfullmäktige slutgiltigt tar ställning till 26 november hände inte mycket. Bara 100 000 kronor till valnämnden och en investering på 7,1 miljoner kronor i lokaler för industriprogrammet på Slottegymnasiet lades till.

Mer läsning

Annons