Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

28 miljoner skäl till budgetfunderingar

Omsorgsnämnden kan hamna i rejäla budgetbryderier inför 2013. Inga extrapengar till försörjningsstöd och frågetecken kring skärpta krav runt demensvården sätter frågetecken i 20-miljonersklassen.

Annons

Preliminärt behöver omsorgsnämnden begära 28,6 miljoner kronor i ökad kostnadsram för 2013 – eller spara kraftigt.

Men i det fallet finns det två detaljer som kostar mycket pengar och som i bästa fall, ur omsorgsnämndens synvinkel, kan lösas med externa pengar.

Eftersom försörjningsstödet i fjol kostade 23,4 miljoner kronor och slog det tidigare rekordet med 2 miljoner säger omsorgsnämnden preliminärt att det behövs en kassaförstärkning med 12 miljoner kronor.

De 10 miljoner kronor extra som nämnden har i år finns inte med i 2013 års ram och som situationen är nu skulle alltså dessa pengar plus lite till behövas även nästa år.

En annan jättepost som kan bli besvärande är statens skärpta krav på bemanning på boende för dementa. Ingrid Sundström, chef för äldreomsorgen, säger att det kan behövas en förstärkning med 10 miljoner kronor om nattbemanningen ökar och nyckeltalen på demensboendena måste öka från 0,76 till 1,16 personal per boende.

– Min linje i den här frågan är att vi i det längsta inte ska yrka några pengar för denna skärpning av bemanningskraven. Det är ju rimligt att staten är med och betalar för de konsekvenser som sådana här beslut får, säger omsorgsnämndens ordförande Markus Evensson (S) inför vårens budgetsamtal.

Mer läsning

Annons