Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

28 miljoner extra i omsorgsbehov

Staten kräver ökad bemanning på demensboenden. Det kan innebära att Ljusdals kommuns omsorgsnämnd behöver 10 miljoner mer än de 18,2 miljoner kronor som nämnden begär utöver budgetramen.

Annons

De tunga förvaltningarna under kommunstyrelsen, omsorgsnämnden och utbildningsnämnden har för 2013 behov på 35 miljoner kronor utöver den budgetram som långtidsplanen utgör.

Det kan till och med bli ännu mer.

Det är de nya statliga reglerna för bemanning på demensboenden, som är på gång i vård- och omsorgsskandalernas spår, som kan kosta mycket pengar om inte staten är beredd att vara med och betala.

Oppositionen Nydanarna (de borgerliga partierna och Miljöpartiet) ville redan på torsdagen lägga in de 10 miljonerna för nyordningen och därmed begära 28,2 miljoner kronor utöver ram för 2013.

S, SRD och V fick dock med omröstningssiffrorna 6-5 igenom att nämndens begäran stannar vid 18,2 miljoner kronor. Motiveringen var att det är svårt att begära pengar för en förändring till följd av statliga beslut innan det är klart hur stort behovet blir.

Mer läsning

Annons