Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 miljoner för skyddad älvsträcka

/
  • Beslutet om reservatsskyddet är ett steg mot ett starkare skydd mot planer för utbyggnader av älven och nya kraftverk i forsarna.

I torsdags tog länsstyrelsen beslutet att bilda Mellanljusnans naturreservat. Kostnaden för köp och intrångsavtal för reservatet ligger på drygt 20 miljoner kronor, en kostsam satsning för att skydda både natur och den biologiska mångfalden. Men vad innebär det egentligen i praktiken, både för vandraren, markägaren och för älven?

Annons

– Reservatsskyddet betyder bland annat att skogar i området som har höga naturvärden inte får avverkas, berättar Helena Persson, handläggare på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Mellanljusnans naturreservat är 1041 hektar stort och omfattar en 24 kilometer lång älvsträcka i Ljusnan. Ungefär 240 hektar ägs av staten och resten ingår i intrångsavtal, där markägarna fortfarande äger skogsmarken och får en ersättning för att inte avverka skogen på området. Kostnaden för köp och intrångsavtal vid Mellanljusnan är drygt 20 miljoner kronor.

– Med tanke på att skogsarealen är stor och det ska märkas upp gränser blir det stora summor totalt sett för hela reservatet, säger Helena Persson.

Ett naturreservatsskydd betyder inte bara regler och restriktioner för att skydda naturen, det innebär också att tillgodose behovet av friluftsliv. Mellanljusnan är ett uppskattat område för fiske, vandring och naturupplevelser.

– Tanken är att området ska bli mer tillgängligt, det innebär att vi kommer att underhålla vandringsleder och vindskydd för att man ska kunna vistas i området på ett bra sätt, säger Helena Persson.

Det är fortfarande tillåtet att plocka bär och svamp för eget bruk och det går bra att elda inom hela reservatet, men ved får man ta med sig då det inte är tillåtet att använda ved från området.

Sedan 1970-talets planer på utbyggnader av älven har frågan om Ljusnans framtid varit en lång kamp. År 1996 tog kommunen beslutet om att verka för att Mellanljusnan skulle skyddas som naturreservat. Beslutet om reservatsskyddet är därför också ett steg mot ett starkare skydd av älvsträckan, mot planer för utbyggnader av älven och nya kraftverk i forsarna.

– Ljusnan är redan skyddad i miljöbalken och delar av naturreservatet ingår i Natura 2000-området, så det finns redan ett starkt skydd, men reservatsskyddet ger ytterligare ett skäl till att inte bygga ut kraftverk, säger Helena Persson.

Länsstyrelsen kommer under sommaren påbörja arbetet med märkning av reservatsgränser med sex entrépunkter och det kommer även sättas upp skyltar med föreskrifter och information om området.

– Det är jätteroligt att det blir naturreservat i Mellanljusnan och tanken är att fler nu ska kunna uppmärksamma och ta del av den fina naturen i området, säger Helena.

Mer läsning

Annons