Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 miljoner till vägbelysning

Protesterna från byar mot slopad eller försämrad gatubelysning gick hem. Politikerna är beredda att satsa 15 miljoner kronor på fyra år för att åtgärda bristerna.

Annons

"Samtliga belysningsanläggningar i kommunal äga längs statlig väg renoveras. Vid tveksamheter lyfts enskilda ärenden till samhällsutvecklingsutskottet (under kommunstyrelsen) för beslut".

Så lyder huvudpunkten i det beslut som kommunstyrelsen fick förslag på vid torsdagens möte men som inte klubbas igenom förrän i november.

För även om politikerna inte ville ta beslut på torsdagen visade diskussionen på en enighet i frågan.

Det innebär att kommunen nu ska avsätta 3,75 miljoner kronor per år under åren 2013-2016 för att renovera belysningsanläggningarna.

Där hela anläggningar ska ersättas har Ljusdal Elnät AB, som har uppdraget av ägaren kommunen att sköta vägbelysningen, och samhällsutvecklingsförvaltningen rätt att omforma anläggningen med mer utspridda stolpar och mest ljus vid korsningar och busshållplatser.

Kommunens nuvarande gatubelysningspolicy, som antogs i mars i år, måste göras därför om.

Den nuvarande policyn slår fast att kommunen ska vara huvudman för gatubelysningsanläggningar där kommunen är huvudman för gator.

Mer läsning

Annons