Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

148 ungdomar utan jobb i Ljusdal

Ungdomsarbetslösheten har varit på väg ned i Ljusdal. Förra veckan var 148 ungdomar i Ljusdals kommun öppet arbetslösa.

Annons

Därutöver var 66 ungdomar inskrivna i ungdomsgarantin. 98 ungdomar deltog i program med aktivitetsstöd. Som mest hittills i år var 156 ungdomar inskrivna i ungdomsgarantin i mitten av februari.

– Situationen för ungdomar är fortsatt allvarlig, men vi ser en minskning av den öppna arbetslösheten, säger Micke Ohlsson, chef för Arbetsförmedlingen i Ljusdal.

I juli var 13,4 procent av kommunens ungdomar öppet arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd. Julisiffrorna ligger under snittet för Gävleborgs län, 15,4 procent, men klart över rikssnittet på knappt tio procent.

Trots ljusningen de senaste månaderna så är optimismen dämpad. Man vet att arbetslösheten lättar under sommarmånaderna, då många ungdomar får semestervikariat eller säsongsanställningar inom turistinriktade branscher.

– Det finns lokala företag som efterfrågar fast personal och då gärna ungdomar, säger Micke Ohlsson.

Framförallt gäller det tjänsteföretagen. Förhoppningen är att man där ska kunna ta in flera ungdomar under hösten. Annars är jobbutbudet för ungdomar begränsat.

Många av de arbetssökande ungdomarna i Ljusdal saknar fullvärdiga betyg från gymnasieskolan. Det gör dem till en speciellt utsatt grupp.

– Vi vet att antalet elever på IV-programmet på gymnasiet ökat de senaste åren och där måste skolan bli bättre. Arbetsgivare i dag kräver minst fullvärdiga betyg från gymnasiet för att anställa, och i många fall höjs kompetenskraven också att gälla någon form av högskolebetyg, säger Micke Ohlsson.

Mer läsning

Annons