Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

147 nya företag startades ifjol

När 30 personer avslutade en starta eget-kurs var det tolv som kunde tänka sig att starta företag inom ett år. Lägg därtill att det under 2011 nyregistrerades 147 företag i kommunen så kan man förstå att Närljus tf vd Stefan Färlin ser positivt på framtiden.

Annons

För närvarande finns 1 079 företag registrerade i Närljus frivilliga företagsregister. Av dem är 528 enmansföretag. Elva företag har mer än 50 anställda. Räknar man även in alla som har F-skattsedel i kommunen blir siffran en bra bit över 2 000 företag.

När det gäller nyföretagandet det senaste året finns alla de fyra branschområden som prioriteras – tillverkande industri, tjänsteföretagen, besöksnäringen och de gröna näringarna – med.

Den senaste starta eget-kursen, som riktades till personer som redan har ett arbete, är till största delen finansierad genom region Gävleborg, projektet omfattar hela länet, samt därutöver viss medfinansiering genom kostnader för kursmaterial och kursledning genom Närljus. För deltagarna är den helt kostnadsfri.

39 anmälde sig till den senaste kursen och av dem fullföljde 30 – 22 kvinnor och åtta män. Av de som fullföljde var det bara en som definitivt sade nej till att starta eget företag: tolv kan tänka sig att starta inom ett år, medan 17 ser en framtid som företagare, men där starten är mer osäker tidsmässigt.

När det gäller nystartade företag ligger Ljusdal klart över riksgenomsnittet. Här är andelen 13,5 procent jämfört med rikets snitt på elva procent.

Mer läsning

Annons