Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdal vill uppåt

Ljusdals kommun tappade 85 invånare förra året. Vad kan göras för att vända trenden och i stället locka fler till kommunen?

Ett sjunkande invånarantal hotar både tillväxt och företagande. En sådan utveckling måste brytas. Det menar Moderaterna som stod som arrangörer för ett seminarium på ämnet i Ljusdal på onsdagen.

Dragplåstret var Hans Lindberg, statssekreterare vid finansdepartementet och en av finansminister Anders Borgs närmaste medarbetare. Han inledde seminariet med en kortare dragning om hur alliansens jobbpolitik ser ut och vad de anser sig göra för att skapa förutsättningar för nya jobb och bättre villkor för företagande i Sverige.

Men på frågan vad han kan göra för att hjälpa en glesbygdskommun som Ljusdal att vända den negativa befolkningsutvecklingen och få fler företag att etablera sig svarade han lite undvikande.

En flytt av timmerterminalen, anläggandet av en planskild korsning och utveckling av Östernäsområdet var ämnen som inte otippat letade sig in i diskussionen. Men några konkreta svar hade Hans Lindberg inte. Han var däremot mycket intresserad av ett inlägg som Stefan Lindqvist från Ljusdalsföretaget Docu Group gjorde om subventionerade anställningsformer.

– Vi håller på att se över den frågan nu och jag tar gärna med mig synpunkter och erfarenheter, sa Hans Lindberg.

Lindqvist menar att det finns mycket att göra inom det området för att främja företagande framför allt i glesbygd.

Moderator var Gävleborgs riksdagsman Lars Beckman (M). Han var nöjd med seminariet.

– Det jag tar med mig härifrån är att alla är överens om att det är här i Ljusdal arbetet måste ske. Visst ska vi skapa förutsättningar på nationell nivå, men det måste sedan appliceras lokalt, sa han.