Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdal vill gå vidare med odlingsindustri – satsar över en halv miljon kronor

Kommunen går vidare med planerna på en kretsloppsanpassad odling i Ljusdal.
Kommunfullmäktige har sagt ja till att ge Närljus 600 000 kronor att använda i jakten på finansiärer till en ny industri som kan ge hundratals jobb.

Precis som i kommunstyrelsen osade diskussionen framtidstro. Hundratals nya jobb, ny spännande teknik och en inte obetydlig stolthet över att just Ljusdal tillhör de utpekade kommunerna.

– Det här handlar om något som är nytt för kommunen. Det här har vi aldrig gjort tidigare, sa kommunalrådet Lasse Molin (M).

Oppositionsrådet Markus Evensson (S) följde upp med att kalla det "en häftig grej".

TV: Se hela presskonferensen där planerna avslöjades

I den efterföljande omröstningen gav en stor majoritet ett rungande bifall till att Närljus ska få de 600 000 kronor de behöver för att sätta igång en så kallad RFI-process. Processen går ut på att undersöka intresset hos tänkbara finansiärer i Sverige och utomlands.

Detta är för stort för att Närljus ska kunna sköta det på egen hand, och därför ska de samarbeta med konsultföretagen Ramböll och KPMG, Den 30 juni i år ska den formell förfrågan skickas ut.

Innan dess ska en massa grejer fixas, berättar Närljus vd Stefan Wennerstrand.

– Vi måste hitta en inriktning, och se hur man tweakar det så att marknaden blir intresserade. Det här är inget som Närljus arbetat med tidigare, så det är anledningen till att vi måste arbeta med andra aktörer, säger han.

I höst hoppas man att de eventuella intressenter som finns har hört av sig och om allt går som Stefan Wennerstrand hoppas, kan spaden sättas i marken 2017.

– Verksamheten kan komma igång tidigast 2018, snabbare än så kan det inte gå, säger han.

TV: Närljus vd om odlingsplanerna

Det handlar alltså om en anläggning som ska ägna sig åt storskalig kretsloppsanpassad odling av fisk och grönsaker. Tekniken som forskats på av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) syftar till att produktionerna ska dra nytta av varandra, restprodukter från grönsaksodlingen används i fiskodlingen och vice versa.

Läs mer: Energistrateg om satsningen: "Ljusdal är ett jättebra ställe att göra detta på"

Anledningen till att just Ljusdals kommun pekats ut som en intressant kommun är bland annat tillgången till billig mark, bra infrastruktur och arbetskraft. Det kan handla om 500 till 750 nya jobb om anläggningen blir verklighet.

I nuläget finns det ytterligare tre till fyra kommuner som bedöms intressanta för en liknande odling, men Närljus vd upplever ingen konkurrenssituation.

– Nej, jag hoppas att vi får en ny svensk industri. Vi kommer försöka hjälpas åt med andra kommuner i det här, säger Stefan Wennerstrand.