Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdal växer mest i länet

Trots att det fortsätter att dö fler personer i kommunen än vad som föds växte Ljusdal mest under det första kvartalet, inte bara i Hälsingland utan i hela Gävleborg.

Ljusdal växer så det knakar. Eller kanske inte riktigt, men det växer i alla fall. Under årets första tre månader blev kommunen 62 personer större, en procentuell ökning på 0,33 procent. Med de siffrorna har Ljusdal tagit på sig ledartröjan i Hälsingland. Bara Bollnäs kommer i närheten med sin procentuella befolkningsökning på 0,27 procent. På jumboplats hamnar Hudiksvall som istället minskade under årets första kvartal. I slutet av mars var kommunen 34 personer fattigare än de var vid nyårsskiftet.

En stor inflyttning är förklaringen till befolkningsökningen. Då handlar det inte i första hand om folk från övriga länet som flyttar hit, utan istället om inflyttade från övriga Sverige och utlandet.

Ljusdal har en uttrycklig målsättning att växa befolkningsmässigt och det här är positiva siffror enligt planeringschefen Rolf Berg.

– Flera verksamheter i kommunen har kapacitet för fler invånare än vi har nu.

Är Ljusdals kommun utformat för fler personer alltså?

– Ja det kan man säga, visserligen har det minskat på flera håll, bostäder och skolor. Men i den mån det innebär problem att folk flyttar hit är det angenäma problem.

Det är inte bara i Hälsingland som Ljusdal tagit positionen som befolkningsökningslokomitiv, i Gävleborg är det bara Gävle som kan matcha Ljusdals siffror. Även där ökade befolkningen med en tredjedels procent under årets tre första månader. Men där slutar likheterna. För Gävle är den enda kommunen i länet där det finns ett födelseöverskott, det vill säga fler födda än döda. Under perioden januari till mars föddes det 13 fler personer i Gävle än det dog. I övrigt är det minus överallt i hela länet och Ljusdal är inget undantag. Under kvartalet gick 75 personer ur tiden, samtidigt som blott 46 personer föddes.

Dessa negativa siffror är inget nytt för Ljusdal, den negativa trenden har pågått under lång tid.

– Det finns naturliga demografiska förklaringar, vi har en hög medelålder i kommunen och många skaffar inte barn, säger Rolf Berg.

Han ser dock en ljusning i faktumet att många som flyttar hit från utlandet är unga.

– Nya medborgare som kommer hit är ofta unga, de har med sig egna barn eller ska skaffa barn.