Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdal väntar med Afrikasamarbete

Ljusdals kommun vill vara millenniekommun.
Men den avvaktar med att gå vidare med partnerskap med kenyanska städer.

Annons

När dessa båda frågor behandlades i kommunstyrelsen på torsdagen drev majoriteten i kommunen, det vill säga S, SRD och V, igenom beslutet om millenniekommun med minsta möjliga marginal. Det innebar röstsiffrorna 8-7.

Det krävs inte mer av en millenniekommun än att den verkar för FN:s åtta övergripande mål som exempelvis förbättrat klimat, en skola för alla, ökad jämställdhet och ökad internationell samverkan.

Lasse Molin (M) yrkade på att avvakta med millenniekommunsåtagandet tills kommunen blivit klar med visionsarbetet. Men det ville inte majoriteten som höll ihop och fick igenom medlemskapet.

Däremot vann Molin och övriga inom oppositionen gehör för att avvakta när det gäller om Ljusdals kommun ska ingå kommunalt partnerskap med Mombasa och Kisumu i Kenya. Ljusdal har redan haft en delegation på plats och kenyanerna har besökt Ljusdal.

Oppositionen fick stöd av SRD och vann därför omröstningen med 9-6.

Helena Brink (C) förklarade oppositionens och SRD:s linje med att man stödde samhällsutvecklingsutskottets förslag att avvakta med något åtagande innan visionsarbetet är klart.

– Sedan vill vi ha redogörelse hur det går med de vänortskontakter som vi redan har. Det kan vara bra att ha det klart innan vi går in i något nytt, sa Helena Brink som fick igenom även det yrkandet.