Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdal U störde Faluns väg mot allsvenskan

För två säsonger sedan förlorade Ljusdals A-lag mot anrika Falu BS i ett allsvenskt toppmöte på Lugnet. På fredagskvällen var den forna storklubben på besök för att spela mot Ljusdal U i division 1. Det slutade med delad poäng efter 7–7.

För knappt ett år sedan klarade Falu BS sig kvar i allsvenskan efter kval – bara för att klubben några veckor senare skulle begära sig själva i konkurs. En tung smäll för föreningen som under 1970-talet vann två SM-guld, och så sent som 1999 spelade SM-final - då med tunga namn som Sergej Obuchov och Valerij Grachev i laget.

En ny förening bildades med namnet Falu BS (Falu Bandysällskap, i stället för Bollsällskap). Nya tag togs för att ta sig tillbaka till allsvenskan – utan skulder, och med ett lag mestadels bestående av egna produkter från juniorleden.

Johan Hedberg, 32, har upplevt alla stadier på resan nedåt - från SM-semifinaler till division 1-bandy. Efter att som junior kommit in som reservmålvakt under säsongen 1999/2000 ingår han nu i tränarstaben tillsammans med ett annat stort BS-namn, Johan Kruse.

– Ja, det har varit lite som en berg- och dalbana. Mest dalbana i mitt fall kanske, jag kom ju in under åren då vi spelade SM-semifinal flera säsonger i rad. Sen har det ju successivt gått nedåt, säger Johan Hedberg.

Men processen med det nya Falu BS har gått fort framåt. För mindre än ett år sedan stod laget knappt med några spelare under kontrakt, och det fanns ingen garanti för fortsatt elitverksamhet.

– När det blev klart med den nya klubben klev fem-sex spelare fram med en gång och sa; "ja, vi är med". Sedan har vi fyllt på med våra egna juniorer i truppen, säger Hedberg och utvecklar:

– Visst är tanken att skynda långsamt, men det handlar mer om att inte ta för stora steg som raserar ekonomin. Vi har potential att gå upp med det spelarmaterial vi har och rent ekonomiskt är det inte dyrare med allsvensk verksamhet än division 1, så vi vill tillbaka direkt!

Matchen på idrottsparken då?

Det såg länge ut som att Falun skulle ro hem segern, då man i den andra halvleken ägde det mesta av spelet och gick ifrån till en 4–2 ledning. I mitten av halvleken drog LBK på sig flera utvisningar, och som mest hade laget tre spelare på sidan. Men serieledande Falun klarade inte att stänga matchen, trots ett- och två-ledning i den andra halvleken. I stället blev det Ljusdal U, som fick jubla över en räddad poäng efter en stark slutforcering där Henrik Cervin kvitterade till 7–7 i slutskedet.

I LBK var det spelarna med elitserierutin som stod fram. Mikael Erhardsson, Fredrik Hansson och just Cervin stod för två mål vardera, medan Marc Samuelsson hittade nätet vid ett tillfälle.