Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdal rockar

Charlie Granberg drog igång Rocknight i Ljusdal i oktober förra året. Det har blivit ett framgångsrikt koncept med ett besöksrekord på drygt 750. Nu har Charlie en idé om att anordna en mini rockfestival under en dag i juli.
– Ingenting är klart än men det vore väldigt roligt om det blir av, säger Charlie

I väntan på att folk ska komma från förfesterna till klubben i källaren, spelas allt från 60-tals rock genom Beatles och The band till moderna The Strokes. 
– Här i Ljusdal är det ingen som går ut innan elva trots att det bara är öppet till två, det är lite synd eftersom vi inte kan börja med huvudbandet förrän vid tolvtiden, säger Charlie medan han hjälper kvällens band att komma i ordning på scenen.
En rockklubb i Ljusdal lät på förhand tveksamt. Skulle det komma något folk? Fanns det några band som ville komma och spela? 
– Många sa ju åt mig att det kommer aldrig gå och jag skulle acceptera att jag inte bodde i Stockholm längre. Men jag tänkte att jag testar en gång eller två och det har ju verkligen gått över förväntan, säger Charlie.
I dag har Charlie till och med möjlighet att sovra bland banden som hör av sig och vill spela på klubben. 
–  Det är verkligen en blandad publik som kommer hit och alla gillar rock. Det är 50 plussare och ungdomar. Rock är så brett, det är allt från gothrockare, punk och gun´s roses. Eftersom rock är så brett finns det något som alla gillar, säger Charlie.
Inför spelningarna händer det att Charlie får mail och samtal från andra städer, den här kvällen vet han att det ska komma besökare från Gävle och Stockholm. 
– Eftersom ryktet sprider sig om rockklubben är det lättare att få hit band, säger Charlie.
Det är bestämt att Rocknight ska arrangeras första lördagen i månaden ända fram till september. 
– Nu finns det inget som pekar på att vi slutar, vi kör bara på. Norrland är lite av hårdrockens mecka. Jag tror att det är så att folk är lite tveksamma att starta sådana här klubbar men det finns definitivt en publik och efterfrågan, säger Charlie.
Kvällens huvudakt är Conny Bloom och hans band som består av Andy Cristell och George Atlagic . Conny var med i Electric Boys under 80-talet och har de senaste åren varit gitarrist i Hanoi Rocks, som dock splittras nu i vår. Förbandet är det nystartade bandet Stout med Andreas Vaple som gitarrist. Andreas driver rockklubben Wasteland i Gävle sedan nio år tillbaka. 
– Det är fantastiskt att det har gått så bra här i Ljusdal. Som besökare får man mycket för pengarna och det är inte lika pretentiöst som många andra arrangemang, det är mer avskalat och det tilltalar nog många, säger Andreas.
Han arbetar med att arrangera spelningar i Gävle och Stockholm och på Wasteland anordnas det spelningar varje helg. 
– Jag blir inte rik men jag kan försörja mig med att driva klubb nu, säger Andreas som med sin erfarenhet har några råd till Charlie. 
– Mitt bästa råd är han ska vara nyanserad när han väljer band. Publiken har väldigt olika smak och det gäller att beta av allt som de är intresserade av, säger Andreas som liksom Charlie tror att de flesta tycker om att lyssna på rock. 
– Jag tror att en av anledningarna att det går bra här i Ljusdal är för att det är live och riktiga människor. Det är en helt annan upplevelse att höra rock live än på en skiva, man får en visuell upplevelse när det är live, säger Andreas.
När det är dags för Conny Bloom och hans band börjar publiken närma sig scenen. Redan halvvägs in i första låten headbangas det i takt med musiken. Allt från äldre män i kostym och slips och ett Electric boys fan iklädd en t-shirt med bandets namn på finns i publiken. 
– Snygg t-shirt, jag ser allt, ropar Conny Bloom från scenen till fanet.
Conny spelar flera låtar från sin tid med Electric boys och Hanoi rocks.
I början av mars kommer Göteborgsbandet Dream Evil till Ljusdal. 
– De har aldrig spelat i norrland förut men de har många fans här så då kan det nog komma mycket folk, funderar Charlie som även har bokat in Lions Share i början av maj. 
– Från början var inte planen att ha band varje gång. Men efter ett par gånger kändes det att det här är en liveklubb och det är det som folk vill ha, säger Charlie.
Det är ingen tvekan om att det finns ett behov av rock i Ljusdal. Om det blir någon rockfestival i sommar återstår att se men klart är att rockklubben fortsätter. 
– Jag är ju uppvuxen med hårdrock och att ha en rockklubb är en barndomsdröm för mig, säger Charlie.