Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdal riskerar tappa cupen igen

Ljusdal riskerar att bli utan World Cup-matcher – igen.

Bandypuls.se kan avslöja att det internationella bandyförbundet (FIB) planerar att spela turneringens gruppspel på orter där det finns hall.

I höst firar World Cup-turneringen i bandy 40 år. Fram till 2008 spelades den i Ljusdal, men efter ett mindre lyckat slutspel där isen smälte på Idrottsparken beslöt det internationella bandyförbundet att flytta cupen till Sandviken.

Under de senaste cuperna har Ljusdal dock fått ha "utbrytarmatcher" – i höstas LBK–Bollnäs och LBK–Hammarby i gruppspelet. Även Lidköping, Västerås och Edsbyn fick låna några gruppspelsmatcher av Sandviken, som har avtal över 2014 att stå huvudvärd för World Cup.

Detta koncept vill nu FIB försöka utveckla.

– Det finns idéer om att flytta ut hela gruppspel på tre-fyra orter, och sedan dra ihop slutspelet i till exempel Sandviken som har cupen nu, berättar Söderhamnsbon Bo Nyman, som är generalsekreterare i FIB.

Turneringen har inte varit någon publiksuccé i Sandviken, men lyftes av de utflyttade matcherna.

– Det gjordes ett urval som skulle passa, så det var ju mer publik då, säger Bo Nyman, som just nu befinner sig på dam-VM i finska Villmanstrand. Beslutet om World Cups framtid väntas komma inom ett par veckor.

– Det kommer nu direkt efter alla VM som varit. Nu ska vi bara bli klara med dam-VM som är det sista, säger han.

Men att Ljusdal blir en av orterna som får hålla i ett gruppspel i World Cup håller Bo Nyman för osannolikt.

– Ljusdal hade ju cupen under många år, men då kring månadsskiftet oktober-november. Men nu har ju elitserien tidigarelagts i flera omgångar, så World Cup spelats så tidigt som 12 oktober. När elitserien flyttas tillbaka blir ju konsekvensen att World Cup också måste göra det.

Nyman utvecklar:

– Det blir för osäkert att spela utomhus så tidigt, ett par matcher är en sak, ett helt gruppspel en annan. Det är många lag som reser långt och lägger mycket pengar på det, så vi måste kunna ge en kvalitetsgaranti, säger han.

Det är inte klart vem som ska arrangera World Cup 2015. Men testet med utflyttade gruppspel kan komma att bli verklighet redan i höst.

– Det är fullt möjligt att testa detta redan 2014, vi behöver inte vänta med det. Men det är ju en förhandlingssak, säger Bo Nyman, generalsekreterare i FIB.