Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdal måste släppa till attraktiva tomter

/

Bygg ditt eget hem, ett alltmer sällsynt inslag utanför storstadsområdena.
På landsbygden råder fortfarande devisen att en investering i en begagnad villa är säkrare än i en ny.

Annons

Trots att huspriserna på begagnat stigit även på landsbygden har priset för nyproducerat stigit ännu mer, detta fast kostnaderna för byggmaterial relativt sett sjunkit.

Prisökning på dåligt belägna tomter är naturligtvis en del i sanningen, ja i vissa fall en gans- ka stor del av den totala kostnadsökningen för nyproducerat.

I storstadsregionerna är ett så kallat bra läge i många avseenden ur ett landsbygdsperspektiv ett ganska risigt läge. Referensramarna för ett bra läge skiljer sig ganska markant åt om det är i ett hett storstadsområde eller i ett lite sömnigare landsbygdsområde. Men kostar gör det i båda fallen.

Skillnaden är dock fundamentalt avgörande för om det byggs eller inte; storstadshuset med ett hyfsat läge går i princip att sälja vidare samma dag man får nyckeln.

Med ett så kallat normalläge på landsbygden tar det oftast flera år innan den som byggde, med hjälp av inflation och allmänna prishöjningar, förhoppningsvis kan sälja utan förlust.

Skillnaden mellan nytt och begagnat är helt enkelt för stor och det beror till stor del på att kommunerna inte släpper/tillåter byggen på den bästa marken.

Resultat: Hellre en gammal kåk och renovering än en ny för ett överpris. Tyvärr har det här varit en realitet länge i Sverige. Den församlade landsbygden i Sverige skulle behöva en byggboom av småhus med riktigt bra lägen.

Strandskydd och andra statliga hinder borde ses över.

I alla orter finns det attraktiva områden som skulle kunna erbjudas som villatomter utan att det nämnvärt skulle påverka vårt fritids- och rekreationsliv.

Just nu finns det en het potatis i Järvsö som fastnat i kvarnen. Ägaren till ett före detta ålderdomshem som kontoriserats i närheten av den andra heta potatisen, Stenegård, vill bygga om kontorshuset till turistlägenheter och planera för 20 villatomter.

Fastighetsägarens ansökan avslogs under hösten 2010 med motiveringen att området närmast väg 660 är bullerstört (?) samt att förslaget inte tog hänsyn till snöupplag, parkering och sophantering. Det bidde nej.

Planberedningen skickade passningen vidare till fastighetsägaren med ett nytt förslag på tolv villatomter i stället för 20.

Efter diverse förhandlande kom så ärendet upp i kommunstyrelsens samhällsutvecklingsutskott. Avslag. Majoritetens tre ledamöter avslog medan oppositionens två ville gå vidare med ärendet. Varför?

Det finns viss logik för ett avslag eftersom området är kulturhistoriskt känsligt och att man ska vara försiktig med nybyggnation. Men ändå känns det fel på något sätt.

Enligt säkra källor lär fastighetsägaren göra ett nytt försök att få till en planändring, och nog borde man kunna komma fram till en lösning som tar hänsyn till de kulturhistoriska värdena och behovet av bra lägen för nybyggnation.

Det är bristen på bra lägen som är det största hindret för egnahemsbyggandet på vischan.

Ett bra eller dåligt/normalt läge är det som gör skillnaden på andrahandsvärdet för ett nyproducerat hus. Och i mina ögon är området intill Stenegård ett så kallat bra läge för boende i Järvsö.

Mikael Sagström

Mer läsning

Annons