Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdal kontrollerar dricksvattnet efter larm

Larm om farliga kemikalier i dricksvattnet har fått kommuner runt om i landet att kontrollera sina vattentäkter – snart skickar Ljusdal prover för analys.

Som tidningen skrev om för drygt en månad sedan uppmanar Livsmedelsverket alla kommuner att testa sitt vatten för att upptäcka eventuella förekomster av gifter.

Det är upptäckten av giftet PFOS som gjort att myndigheten har slagit larm. Giftet förekommer i bland annat brandskum och har hittats i dricksvattentäkter som ligger i närheten av flygfält eller brandövningsområden. Detta misstänks ligga bakom de höga halter av PFOS som nu upptäckts i bland annat Gävle, Uppsala och Kallinge.

Från Hudiksvall skickades på tisdagen de första proverna på analys. Nu reagerar också Ljusdals kommun med åtgärder.

Yngve Eriksson, driftansvarig vid Ljusdal Vatten, berättar att flaskor till proverna är beställda.

– Det stämmer att vi ska ta prover men jag kan inte svara på när det blir av. Det är på gång. Det är just för säkerheten vi gör prover, säger Yngve Eriksson, driftansvarig vid Ljusdal Vatten.

Analyserna görs utomlands och svaren kan dröja längre än de normala två veckorna eftersom många kommuner nu vill ha sitt vatten undersökt.