Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdal kan få regionalt kompetenscenter

Ljusdal kan bli bas för ett regionalt kompetenscenter. Visionerna om ett sådant har presenterats för representanter för högskolan I Gävle. Målet är att under tre år 2010 till 2112 få till ett pilotprojekt där man knyter samman kompetensen från högskolan med det lokala näringslivets behov av utbildning, forskning och utveckling.

Ett första avstamp mot ett regionalt kompetenscenter togs redan i mars i år, då företrädare för näringslivet i Ljusdal träffade representanter för högskolan. Sedan har var och en av parterna på sin kammare funderat vidare och nu börjar en tydlig vision att växa fram om hur ett sådant kompetenscenter ska kunna skapas.

i visionen för ett regionalt kompetenscenter i Ljusdal förutsätts medverkan av högskolan I Gävle för affärsutveckling och kompetensförsörjning bland annat med uppdragsutbildningar och en mer permanent högskoleutbildning med förslagsvis 30 platser.

Företagen är i allmänhet för små för att själva på egen hand kunna utveckla spetskompetens på tekniksidan. Även här skulle högskolan kunna bidra med sin personal för att höja kompetensen på området och utveckla en central verksamhet till hjälp åt företagen.

Det fjärde benet i visionen är forskning och utveckling. Här hoppas man att i samarbete med högskolan kunna utveckla forskning på plats i företagen, såväl vad gäller tjänster som produktutveckling.

Under hösten jobbar man vidare för att formulera en avsiktsförklaring för ett framtida pilotprojekt. En projektansökan hoppas man kunna ha klar redan i år för att via Tillväxtverket, Vinnova eller andra nationella verk och myndigheter kunna få pengar för att genomföra projektet under tre år – 2010 till 2012.