Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdal inspirerar rumänsk flyktingpolitik

Kenneth Forssell från Ljusdal var i förra veckan i Rumänien. Han var inbjuden av FN:s flyktingkommissarie för att berätta om hur Gävleborgs län och Ljusdals kommun tar emot invandrare.

Kenneth Forssell var före nyår flyktingsamordnare i Ljusdals kommun. Men från och med i år är han som förste vice ordförande i kommunstyrelsen (för Vänsterpartiet) yrkespolitiker. Därför blir det bara en dag i veckan inom kommunens flyktingmottagning.

Anledningen till att Kenneth Forssell bjöds in till Rumäniens huvudstad Bukarest för att prata om bland annat språkintroduktion var att inflytelserika personer från landet varit i Gävleborg och Ljusdal och hört honom berätta om flyktingverksamheten.

Kenneth Forssell hämtade exempel från Gävleborg och Ljusdal när han talade om hur viktig språkutbildningen är när det gäller nyanlända flyktingar.

– Jag underströk att det behövs en lokal organisation runt detta och att boende och andra vardagsnära frågor måste lösas om det språkutvecklingen ska gå framåt, säger Kenneth Forssell.

Under den senaste tioårsperioden har Rumänien tagit emot omkring 20 000 flyktingar vilket är mindre än vad Sverige kan ta emot på ett år.

– Men EU-inträdet 2007 ställer ökade krav på Rumänien, säger Kenneth Forssell.