Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdal Energi köper ut Fortum – elhandeln blir mer lokal

Ljusdal Energi Försäljning är numera ett helägt kommunalt bolag sen eljätten Fortum köpts ut. Nu ska elhandelsbolaget bli mer aktivt på den lokala marknaden.

Ljusdal Energi betalade 6,3 miljoner kronor för att köpa andelen på 50 procent av aktierna som ägts av Fortum market sedan elförsäljningsbolaget startade 1999. Nu går de båda aktörerna skilda vägar och för energibolagets del handlar det om att bli en tydligare lokal aktör.

– Vi ska bli ett tydligare bolag som vänder oss mot kommuninvånarna. Vi ska profilera oss och förhoppningsvis få fler kunder, säger Björn Brink som är styrelseordförande i koncernen Ljusdal Energi.

Läs mer: Hundratals miljoner i vinst för de kommunal bolagen i Hälsingland

Samarbetet inleddes 1999 när den kommunala energikoncernen Ljusdal Energi och Fortum startade ett gemensamt elhandelsbolag. Och samarbete har tjänat båda aktörerna väl, om man får tro de inblandande. Lönsamheten har varit god och såväl kommunkoncernen som Fortum uppger att de lärt sig mycket av att gemensamt navigera på den avreglerade elmarknaden. Nu känner sig Ljusdal Energi rustade att sköta elhandlen för egen del.

– Det har varit en bra period för energiförsäljningsbolag. Vi har byggt upp kunskap och undvikit några stora smällar, som andra bolag råkat ut för. Vi har ägnat oss åt sunda affärer och det tänker vi fortsätta med, säger Björn Brink.

Det före detta intressebolaget som nu blivit ett dotterbolag brukar gå med vinst och de inblandade tror att köpesumman på drygt 6 miljoner kronor kommer kunna räknas hem inom sju till åtta år.

Läs mer: Vinst för Ljusdal energi 2014 – trots mild vinter

Fortum berömmer också samarbetet men tycker samtidigt att det är läge att kliva av. För deras del handlar avyttringen om renodling.

– Vi har haft ett bra samarbete med Ljusdal Energi och vi har lärt oss mycket. Men nu ska vi fokusera på egna verksamheten. Vi har tidigare sålt andelar i andra bolag och det är en process som pågått under flera år, säger Göran Frendin på Fortum.

Läs mer: Miljardaffär med Fortum avblåst – kommunala energibolag drog sig ur

För sex år sedan slutade Fortum att vara balansaktör åt Ljusdal Energi, det vill säga leverera den el som energikoncernen själva inte klarade av att producera. 2010 klev Skelleftå Kraft in som elhandelsbolagets balansansvariga och det samarbetet kommer fortsätta.

Koncernen Ljusdal Energiföretag AB består numer av moderbolaget och sex helägda dotterbolag: Ljusdal Elnät AB, Ljusdal Energi AB (fjärrvärme). Ljusdal Energi Försäljning AB, Ljusnet AB, Ljusdal Vatten AB och Ljusdal Renhållning AB.