Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdal det goda exemplet men valfriheten är i fara

Det blev 43 deltagare från elva kommuner och fyra län som åkte till Ljusdal för att lära sig mera om lagen om valfrihet inom omsorgen. Ljusdal framhålls som det goda exemplet men den nya politiska majoriteten vill ompröva valfriheten.

En av de kommuner i riket som hunnit längst och som lyckats i sitt införande av valfrihet i omsorgen är Ljusdal. Det var därför naturligt att Region Gävleborg valde Ljusdal som plats för torsdagen stora konferens "LOV i praktiken".

Greger Bengtsson på Sveriges kommuner och landsting, SKL, har stor erfarenhet genom sina kontakter med omkring 150 kommuner i just den här frågan.

– LOV har inneburit den bästa genomlysningen av verksamheten som gjorts. Här har kommunerna vänt på varje sten och studerat vad verksamheten kostat och vad man fått ut av pengarna, sade Greger Bengtsson då han redogjorde för dagsläget.

Det är just kommunernas egna kostnader som är viktiga att belysa.

– Ljusdal har angripit frågan på ett exemplariskt sätt. Om man inte gör det kommer man att hamna i en situation där den egna verksamheten går back samtidigt som de privata lyckas bra. Då kommer personalen att få höra att "vi är dåliga men de privata är bra", säger Greger Bengtsson.

Därför, menar Bengtsson, måste krutet läggas på att får en kvalitativt bra och effektiv verksamhet i egen regi.

I Ljusdal finns för närvarande fem företag inne i hemtjänsten och de har tolv procent av kunderna. I nuläget sköts alltså 88 procent av hemtjänsten i kommunal regi.

Men den nya majoriteten vill ompröva beslutet om valfrihet. Det säger Annasara Svantesson (V), ledamot i omsorgsnämnden.

– Det är mindre än ett år sedan LOV infördes och verksamheten ska utvärderas. Men visst finns det idelologiska skillnader i den här frågan, bekräftar Marcus Evensson (S), ny ordförande i omsorgsnämnden.