Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdal är teatertätast i sommar

Ljusdals kommun är säkert en av landets teatertätaste kommuner under denna sommar. Fem av föreställningarna presenterades på Stenegård i Järvsö på torsdagen.

Shakespeares "Trettondagsafton" kommer tillbaka till Träteatern i sommar efter tio år. Denna gång är det inte Folkteatern som bjuder upp till komedi på blankvers av den 400-årsjubilerande barden, men väl en teaterpedagog som arbetat nära Peter Oskarson på 1990-talet.

Anders Löfqvist, som var teaterlärare på Teatergymnasiet i Ljusdal, återvänder med en ung ensemble som består av tidigare elever från Balettakademin och Scenskolan i Göteborg.

– Jag har verkligen längtat efter att komma tillbaka och jag vill verkligen att Träteatern ska leva upp konstnärligt, säger han medan han lyckligt tittar sig omkring i teaterladan, som ännu är vinterkall.

Läs också äldre krönika om teaterkritik: "Självöverskattningen kan nå oanade höjder

– Här har berättats så många fantastiska sagor! Så fort jag hörde att föreningen Scensation inte skulle spela här i sommar tog jag kontakt med Charlotte Netsman på Stenegård, berättar han.

Föreställningen sätts först upp i Göteborgs skärgård och gör sedan en tur till Hälsingland i mitten av juli. Förhoppningsvis kan några lokala folkmusiker förstärka ensemblen här.

Läs mer: Felix Skalberg sätter upp en dans på Träteatern

Anders Löfqvist var bara en av många teaterproducenter och fritidsspelare som på torsdagen sammanstrålade på Stenegård i Järvsö för att presentera sommarens olika föreställningar.

En annan var Oscar Löfgren, tidigare elev till Anders Löfqvist på teatergymnasiet. Han och nybildade föreningen Hälsingevänner tänker också bjuda på en komedi av en internationellt känd dramatiker. Det kommer att ske i Hovra norr om Färila, på hälsingegården Svens, ägd av familjen Olmårs.

– Komedi är det svåraste som finns att spela, det blir lätt pinsamt överdrivet. Det kräver sina skådespelare, och ett bra manus, säger Oscar Löfgren.

Valet föll på pjäsen "Lik till salu", av nobelpristagaren Dario Fo.

– Det är skönt med en komedi där texten är så bra som hos Dario Fo, säger Oscar Löfgren.

Läs mer: Ny teaterförening i Ljusdal

Hälsingevänner hoppas kunna få till återkommande teaterhändelser i Hovra och tjuvstartar Färilaveckan i juli med sin föreställning.

Först ut på Träteaterns scen i sommar blir Hälsinge Låtverkstad, med sin musik- sång- och dansföreställning "Förvandlingen". Gunnar Steiner har skrivit manus, med låtverkstans ungdomar som i högsta grad delaktiga. Maya Lindh regisserar föreställningen som spelas den 21–23 juni.

På söndagen i midsommarhelgen har Messmörsteatern premiär för sin nyskrivna föreställning som bygger på sagor och sägner i Cecilia Bruces tolkning. Den här gången spelar teatern på Svedbovallen utanför Järvsö, Hälsinglands enda levande fäbod.

"Det försvunna folket" är en saga om forntid och framtid och under pressträffen klev Cecilia Bruce in i flera av rollerna av framtidstroende rallare, fäbodjäntor och kloka gummor som spår undergång och förgiftning.

Läs mer: Modernt sommarlustspel

– Det här är en pjäs som rymmer sång och musik, kulturhistoria, kärlek, slagsmål och två framtidsvisioner: en ljus och glad som rallarna tror på och en dyster och förgiftad, förklarar Cecilia Bruce genom sina rollgestalter.

Järvsödialekten spelar en viktig roll i alla Messmörsteaterns föreställningar. Denna utspelar sig på en fäbod för 150 år sedan med tre fäbodjäntor i centrum. Föreställningen spelas under veckan efter midsommar fram till 3 juli.

Skästrateatern bjuder på nyskrivet, och väljer att spela på innergården på Lökes i Skästra, där de tidigare spelat "Driver dagg – en annan historia" och "Berit Berit".

"Vattnet i paradiset" är ett musikdrama i två akter som spelas utomhus den 10–16 augusti. Pjäsen, som skrivs och regisseras av Sofia Lindström och med musik av bland andra Pär Engman, Johanna Bakke och Torleif Bakke, utspelar sig i en by på 1970-talet.

– Pjäsen handlar om en vattenförening, utan vatten, berättade Sofia Lindström.

Byborna måste samarbeta för att hitta läckan, trots misstänksamhet och intrigerande mellan bönderna, jaktlaget och kollektivet. I handlingen ingår en oväntad kärlekshistoria som leder till en rad oväntade händelser.

Skästrateatern är en ideell förening som samlar både barn och vuxna. Ett 50-tal medverkande i alla åldrar medverkar i denna uppsättning, som trots tidsandan ändå har ett aktuellt tema i våra dagar. Musiken är inspirerad av av Ted Gärdestad, progg- och folkmusik, och pjäsen spelas på utomhusscenen i augusti.

Läs mer: Fler artiklar om Skästrateatern här

Det händer mer på Stenegård i sommar, där Lasse Åkerlund i Teater Allena ger barnföreställningen "Godnattstunden", och när löven skiftar färg i september har Riksteatern förlagt premiären av föreställningen "Fäbodland", med Sara Parkman och Samantha Ohlanders på Träteatern.

– En Thelma och Louise i fäbodland, säger Charlotta Netsman,verksamhetschef på Stenegård, om den musikaliska folkmusikkabarén.

Läs mer: Hans Klinga i Bollnäs