Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljus framtid för stintan

/
  • Det har varit ett bra år för Hälsinge Lantkök och Britt-Marie Stegs. I vinter firar företaget 10 år.

Det har varit fullt upp hela året för entreprenören Britt-Marie Stegs från Järvsö. Hennes Hälsinge Lantkök firar 10 år i vinter och nu senast blev hon återigen en av finalisterna i en prestigefylld tävling. Och allt började när hon för tio år sedan var less på utbudet i köttdiskarna.

Annons

Tidigare var Britt-Marie mjölkbonde och hade 50 kor på gården, hon arbetade även som lärare. Men 1999 startade hon upp Hälsinge Lantkök AB.
– Det var så tråkigt i köttdiskarna, det var antingen griskött eller nötkött. Det fanns ingen tydlig efterfrågan på kvalité men vi tyckte att det borde finnas plats för en sån nisch, berättar Britt-Marie.


Affärsidén var att köpa upp och sälja utvalt, svenskt kvalitetskött med tydlig ursprungsmärkning, det var då varumärket Hälsingestintan® såg dagens ljus. Första året hade företaget en omsättning på 4 miljoner kronor och under 2010 har de budgeterat för 110 miljoner.
För tio år sedan var köttbranschen mansdominerad och mycket konservativ på sina håll och Britt-Marie fick känna på mycket motstånd.
– Vi har fått tagit många strider men vi har drivits av att det är möjligt att förändra även i en bransch som länge stått stilla, berättar Britt-Marie.
Hon berättar att hon fått skinn på näsan under de här åren.
– När vi hade möten kunde jag få höra; Men lilla gumman, så här gör vi inte i den här branschen. Det gjorde mig arg, jag vill bli respekterad för min kunskap och jag är inte sämre bara för jag är kvinna.


Medan köttföretagen ägnade tid åt att konstatera att Britt-Marie hade konstiga idéer som ville ha koll på varifrån köttet kom, fick hon flera kunder. Ganska snabbt fick de genomslag i Stockolm.
– Då kom även konkurrenterna och nu finns det ett stort utbud i köttdiskarna.
I dag har de ett kontor på Stenegård i Järvsö och ett i Stockholm. Tre av Britt-Maries barn arbetar inom företaget och flera diplom som hänger på väggarna vittnar om att det är ett framgångsrikt företag. Men 2002 var de nära konkurs.
– Det var hemskt att vakna varje morgon och undra vilken räkning man skulle kunna betala den dagen. Jag ville verkligen inte gå i konkurs, berättar Britt-Marie.
Men hon trodde verkligen på sin idé och fick sätta gården i pant och den lokala banken hjälpte till. Hon bestämde sig för att sätta sig och ringa runt till människor i Sverige med stora tillgångar.
– Jag trodde så mycket på företaget så jag blev tvungen att övervinna den här pinsamheten det innebar att ringa runt till folk. De flesta tyckte att jag hade en väldigt bra idé men att det var för stora risker att investera.


En vecka hade företaget räkningar på nästan en och en halv miljon. Då ringde Britt-Marie den största kunden, en Ica-handlare i Hässelby, för att tala om att han inte skulle få sina varor eftersom företaget när som helst riskerade att gå i konkurs.
– Då frågade han om hur pengar det fattades och erbjöd sig att låna mig de pengarna så att verksamheten inte behövde stanna upp, berättar Britt-Marie.
Det lånet räddade företaget. De kunde fortsätta sitt arbete och snart var företaget i full rullning.
– Jag har tackat den här Ica-handlaren många gånger att han trodde på mina idéer och han är en självklar hedersgäst på vår jubileumsfest i februari.
Telefonen ringer flera gånger under vår intervju. Trots att året har präglats av en långkonjunktur är det inget som Hälsinge Lantkök har märkt av.
– Mat av hög kvalitet är inte lika konjunkturkänslig. Istället för att gå på restaurang så unnar man sig god mat hemma, säger Britt-Marie.


I juni öppnade Skafferi Hälsingestintan två nya butiker i Järvsö och Hälsinge Lantkök gör också en satsning i Bollnäs. I en ny anläggning vid Sävstaås ska man arbeta med styckning och produktutveckling. Britt-Marie hoppas kunna locka kunniga styckare från andra delar av landet. Den nya satsningen i Bollnäs ska ge ett tiotal jobb till en början, så nu är de totalt 20 anställda i företaget.
När Britt-Marie kastade sig in i företagsbranschen för tio år sedan hade hon inga kunskaper alls om att driva företag. 
– Jag kunde inget om varumärken och saknade en hel del andra kunskaper. Men jag har fått lärt mig under resans gång och ta hjälp av andra.
Hon tycker inte att hon har förändrats så mycket under de här tio åren.
– Jag har blivit mer känd men det är inget jag besvärats över. Jag tycker fortfarande att jag är en jordnära person. Jag är fostrad att inte flyga iväg utan stå kvar med båda fötterna på jorden. Och alla utmärkelser som vi har fått skulle inte vara värda något om vi inte förstod att vi varje ny dag måste kavla upp ärmarna och arbeta ännu hårdare, berättar Britt-Marie.


Och det har blivit många utmärkelser för Britt-Marie och Hälsinge Lantkök under de här tio åren. Nu senast blev hon en av finalisterna i Beautiful Business Award som årets företagerska, vinnaren kommer att utses i januari. I motiveringen till finalplatsen står det bland annat att Britt-Marie har vågat ställa krav som gjort skillnad i livsmedelsbranschen.
– Det betyder mycket för oss alla i företaget att få såna här utmärkelser, det sporrar till utveckling. Vi kämpar hela tiden för nya mål, vi kan inte stanna upp, säger hon.
Miljön diskuteras ofta i dag och många menar att kött bidrar till försämrat klimat, hur ser du på den frågan?
– Det är en villfarelse att allt nötkött är dåligt för miljön. Vårt kött kommer från köttrasbesättningar där djuren betar ute stora delar av året och håller vårt landskap öppet. Konsumenterna kommer nog att äta mindre kött i framtiden men de kommer att bli mer noga med vilket kött de väljer, de vill ha kvalité.
Hur ser Hälsinge Lantkök ut om 10 år?
– Då har vi nog en omsättning på 200 miljoner per år, jag tror på en ökning med 10 procent per år. Jag tror fortfarande vi är det ledande företaget i premiumsegmentet.
Var gör du om 10 år?
– Jag kommer nog alltid vara en entreprenör. När jag känner att jag gjort allt i den här branschen kommer jag gå vidare med något annat, jag har redan flera idéer, säger hon och ler lite hemlighetsfullt

Mer läsning

Annons