Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljung tillbaka i Marcialonga

De senaste fem åren har Lars Ljung stått över Marcialonga.

På söndag är han tillbaka på startlinjen i det klassiska långloppet.

– Vi har bojkottat det lite de senaste åren, säger Norralasonen.

Annons

Marcialonga har under åren fått utstå en del kritik från elitåkare, som menat att arrangemanget inte har skötts på ett professionellt sätt.

För Lars Ljung, som tävlar för Hudiksvalls IF men kör som med Helsinge Ski Team, är det en av anledningarna till att han inte kört loppet på fem år. En annan tung orsak är att långloppet i flera år i följd har krockat med SM på hemmaplan.

– Det har varit problem från arrangörshåll. Det har varit svårt att få tag i startplatser och att få en respektabel och rättvis seedning, säger Ljung.

Han hoppas att upplevelsen ska bli bättre i år.

– Nu är det en del av Ski Classics, så jag tror att det blir ett bättre arrangemang. Man hoppas på det i alla fall.

För honom är tävlingen i Italien en av höjdpunkterna under långloppssäsongen.

– Efter Vasaloppet och Birkebeinerrennet är det den största tävlingen. Eller, det är väl det största efter Vasaloppet. Det är mitt i en intensiv period och då vill man vara i form, för att sen kunna ladda om för Vasaloppet.

Just formen tycker han är på uppåtgående. Senast kommer han från SM-tävlingarna i Umeå och det schweiziska femmilsloppet La Diagonela.

– Formen är bättre och bättre. I Schweiz gick det så där, precis som på SM. Men det har känts bättre och bättre under veckan, tillräckligt bra för att jag ska kunna göra bra resultat på söndag.

I La Diagonela åkte han i mål på 40:e plats. Nästan samma placering (41) blev på det 15 kilometer på SM. Det som svider mest från SM-tävlingarna i Umeå är dock stafetten.

Där körde Ljung första sträckan för Hudiksvalls IF och växlade över till Daniel Richardsson. Han hade i sin tur dock ingen att växla över till, då Jörgen Brink inte kom till start och Anders Södergren och Fredrik Jonsson båda var sjuka.

– Det var ju nästan tragiskt, lite snopet att växla över som tvåa efter två sträckor och inte kunna släppa iväg Brink eller Södergren. Det hade ju alla gånger räckt till medalj, Hudiksvall som vunnit stafetten tre år i rad borde kunna få ihop ett lag, säger Ljung.

Extra surt för honom, i jakten på en SM-medalj.

– Det var väl min möjlighet till medalj, jag har ju varit reserv de senaste åren så lite trist var det.

Nu hoppas han på skön revansch i Marcialonga. Han anländer till Italien på fredagen och får då känna på banan för första gången.

– Planen är att få till en skidtur på fredag eftermiddag eller kväll, på den sista delen av banan. På lördagen får vi åka någon mil på banan, säger Lars Ljung, som verkligen ser fram emot att för första gången på fem år ställa sig på startlinjen i Moena.

– Det ska bli jäkligt skoj.