Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LjP:s chefredaktör: Ingen depp trots minitapp för 2020 – nya LjP växer!

Efter decennier av tunga tapp i upplagan kan Ljusdals-Postens chefredaktör Christian Höijer konstatera att siffrorna är på väg att vända.

För första gången sen 90-talet så har upplagan vänt för tidningarna i Hälsingland. Totalt ökar den med 2,2 procent under 2020. Det är värt alla gräddtårtor norr om Dalälven. Eller i alla fall de ni kan få fram längst Ljusnans undersköna älvdal.

Men Ljusdals-Posten då, undrar så klart vän av ordning? Tja… hur jag än vrider och vänder på det så kan jag konstatera att LjP är enda tidningen i landskapet som gör ett minimalt, men dock, litet prenumerationstapp på 0,5 procent (20 prenumeranter).

Det hela grundar sig i första delen av 2020 då papperstidningen tyvärr förlorade så många prenumeranter att det inte gick att rädda hem några plussiffror trots en stark avslutning på året.

Och mer att glädjas åt; när jag dyker i statistiken för 2020 så ser jag att LjP jämte Ljusnan faktiskt är den tidning som ökat allra mest digitalt av titlarna i Hälsingland

Som den tävlingsmänniska jag är gillar jag det inte. Men – och jag menar det verkligen med eftertryck – det finns ingen anledning att hänga läpp. Efter alla tunga upplagetapp sen 90-talet så ger 2020 års siffror så pass mycket råg i ryggen att vi åtminstone kan unna oss varsin semla med extra grädde och mandelmassa!

Som ni säkert känner till så gjorde vi en nystart i september månad. Vi gick från tre till fem journalister på redaktionen. Resultatet av det är att ni läsare fått massor av mer läsning. När vi mätte efter en månad såg vi att antalet artiklar dubblerats.

Och mer att glädjas åt; när jag dyker i statistiken för 2020 så ser jag att LjP faktiskt är den tidning jämte Ljusnan som ökat allra mest digitalt av titlarna i Hälsingland – det är väldigt skoj att ni läser våra nyheter på helahälsingland.se, i appen och vår e-tidning.

Att den tryckta upplagan minskar är något som gäller generellt för alla tidningar inom vår ägarkoncern Bonniers. Därför gläder det mig extra mycket att att vi – trots att vi gick från sex till fyra papperstidningar i veckan i september månad – därtill lyckades bromsa upp tappet av prenumeranter av papperstidningen rejält de sista tre månaderna.

Lägger man samman våra digitala läsare med de som har papperstidning så har vi rent av ökat med sju (!) prenumeranter de sista tre månaderna. Inte så mycket, förstås. Men sett hur det sett ut över tid så är det fantastiskt skoj.

Jag väljer att tolka det som att vi är på rätt väg. Tipsen från er läsare har vällt in under hösten och våra reportrar arbetar dagligen för högtryck med alla uppslag.

Några saker som poppar upp direkt:

-Coronabevakningen. Varje vecka har vi följt utvecklingen, rapporterat om coronafall, klustersmitta på omsorgsboende, hur du kan skydda dig och ställt relevanta frågor till sjukvården, politikerna samt andra makthavare och sakkunniga.

-Skolan. Årets nyhetshändelse 2020 måste vara Losbornas kamp för sin skola som slutade med att politikerna rev upp sitt beslut. Och i en serie artiklar skrev vår reporter Nadja Östlund Groop om neddragningarna i skolan.

-Politiken. Varje vecka håller Elisabet Greek örnkoll. Du kan du läsa om de viktigaste beslut, avhoppen och allt annat som sker i politiken som påverkar din vardag.

-Sporten. Vi gav Stefan Westerlund specialuppdraget att lyfta vår sportbevakning utöver den traditionella bevakningen. I vår serie eldsjälar har ni kunnat läsa om massor av lokala profiler.

-Ica-branden i Järvsö. 100 000 klick gav artiklarna om branden de första dagarna. Intresset var gigantiskt.

-Nostalgi. Christer Nilsson har grävt i rullorna och lyft fram historiska pärlor från förr, och också gjort serien Cuos parkminnen som avslutas nu på fredag med den största parkprofilen av dem alla, Tomas Ledin, i en färsk intervju!

Med detta sagt har vi sedan länge lämnat 2020 och tagit sats för ett nytt spännande år. Jag hoppas verkligen att ni är med oss och att vi blir ännu fler när vi summerar 2021. Fler prenumeranter skapar förutsättningar för ännu mer högoktanig journalistik.

Vad sägs om ett gräddtårtsparty om ett år?

Läs fler krönikor av Christian Höijer: Till sist kom tiden ikapp Bosse Hedin, Kvar efter branden finns bara massor av frågor och Losbornas kampseger är årets händelse 2020