Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsviktigt beslut hastas fram

Ett livsviktigt beslut för hela kommunens framtid hastas nu fram. Det går helt enkelt för fort. Risken är stor för ett dåligt beslut. Det är kritik som riktas mot skollokalsutredningen i Ovanåkers kommun.

Annons

Dessutom saknas beräkningar hur mycket de olika förslaget kostar eller sparar.

Den kritiken förs också fram i debatten i Ovanåkers kommun. Just nu ska remissvaren på skollokalsutredningen skrivas och lämnas in. Redan den 14 mars ska det vara färdigtyckt innan nästa fas börjar, sammanställningen av remissvaren och sedan den medborgardialog som startar den 29 mars.

– Den 15 mars börjar vi läsa remissvaren. Ambitionen är att den politiska majorieteten sedan ska kunna presentera ett inriktningsövervägande, så här funderar vi att göra när medborgardialogen börjar, säger barn- och skolnämndens ordförande Håkan Englund (S).

Men varför måste det gå så fort?

– Vi vill kunna genomföra förändringarna hösten 2013. När vi resonerade om tidplanen kom vi fram att man behöver minst ett år på sig att förbereda dessa. En rimlig tidplan är därför att kommunstyrelse och kommunfullmäktige tar upp förslaget i maj-juni. Hade det blivit senare hade vi tvingats skjuta fram allt ett år, säger Håkan Englund.

– Kommunfullmäktige fattar beslut den 18 juni, men sedan tar det ett år och tre månader innan det kommer att verkställas. Det är en ganska lång period och förberedelsetid.

– Det är bra att arbetet inte drar ut för långt på tiden. Det är bra att man jobbar intensivt och kommer fram till ett beslut. Spar man beslutet till hösten finns inte tid att genomföra den nya organisationen till höstterminen 2013, säger barn- och utbildningschef Solveig Landar.

Men är inte risken stor nu att det blir ett bristfälligt beslut?

– Ja, jo det finns en oro hos oss när det blir trångt om tiden. Men när det gäller de olika synpunkterna borde det inte vara så komplicerat. Uppdraget har varit känt sedan i december, så de olika alternativen borde inte vara okända. En avgörande faktor är att vi inte heller vill att processen ska vara för långdragen, säger Håkan Englund.

Vad säger du om kriktiken om bristen på kostnadskalkyler?

– Vi är väl medvetna om att vissa kostnader saknas. Men det är omöjligt att plocka fram alla eventuella kostnader. Vi är som sagt väl medvetna om att det är en brist. Men när det kommer ett förslag ska det finnas en prislapp vad det kostar, säger Håkan Englund.

– Det står klart och tydligt att förändringen spar inga pengar i ett inledningsstadium. Man gör inte detta för att i första hand spara pengar, utan för att få en bättre organisation. Man gör det för att på sikt inte behöva lägga större delen av budgeten i lokaler och för att kunna lägga pengar på andra saker, säger Solveig Landar.

Målet är att skapa en bättre skola, få en hållbar organisation och slippa lägga ner ytterligare skolor i framtiden.

Hur har de första informationskvällarna varit?

– Det har varit väldigt givande och spännande. Jag upplever att det har varit en väldigt bra dialog och spännande diskussioner. Alla remissvar kommer också att finnas sammanställda på kommunens webb-sida, säger Håkan Englund.

Mer läsning

Annons