Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livsmiljö och vindkraft utesluter inte varandra

Svar till Elmelind med flera (30/8). I en insändare i Söderhamnskuriren har Margareta Elmelind, Ann-Marie Persson, Asta Forsell, Inga Wallin, Brita Ekengren, Birgitta Rickardt och Evy Englund skrivit synpunkter om vindkraft i vår kommun.

Min personliga åsikt om vindkraft i allmänhet är i grunden positiv. Det är den framför allt av två anledningar. Den första och viktigaste är att vi måste bryta vårt beroende av kärnkraft och inte ersätta det med ytterligare fossila bränslen.

Om vi samtidigt ska kunna lämna kärnkraften och nå målen av minskade koldioxidutsläpp så har vindkraften en viktig och avgörande betydelse. Den andra anledningen är att vi vet att när vindkraftparker byggs så kommer lokala och regionala företag att kunna ge fler människor jobb. Kortsiktigt sker detta naturligtvis under byggtiden men också långsiktigt kommer det att ge jobb med drift och underhåll.

Det pågår för närvarande tre processer inför ett eventuellt byggande av vindkraft i vår kommun. Parken ute vid Storgrundet är beslutat av statliga myndigheter, och det är som ett led i detta som bottnen undersökts i sommar.

Bergvik Skog har påbörjat samrådsprocessen inför en ansökning om tillstånd för en vindkraftpark i Ödmården. I den processen ska ytterligare samråd ske med särskilt berörda, statliga myndigheter, kommuner, allmänhet och organisationer.

Vidare ska en miljökonsekvensbeskrivning göras av bolaget, som ska innehålla långtgående utredningar och inventeringar. När ansökan väl lämnas in så kommer den så att beredas och beslutas av länsstyrelsen.

På samma sätt har Samkraft påbörjat en process för byggandet av de fem kraftverken i Vallviksområdet. Kommunen kommer att under dessa samrådsprocesser att beredas tillfälle att föra fram åsikter och tankar och kommunen kommer också att få yttra sig över ansökan när den väl lämnas in. I den processen är det självklart att vi i politiken kommer att använda oss av den expertis vi har inom miljö och planering innan vi tar ställning

Jag tycker att även Söderhamns kommun ska bidra i arbetet med att ta oss bort från kärnkraft via grön energi. Jag menar att det inte är självklart att tillkomsten av vindkraft behöver innebära förstörda livsmiljöer. Det är inte heller självklart att turismen drabbas negativt.

Gotland, ssom exempel, har både sett stora etableringar av vindbruk och en ökad turism samtidigt. Den det ligger också i många söderhamnares intresse att komma bort från ett beroende av kärnkraft och samtidigt se en tillväxt på vår lokala och regionala arbetsmarknad med fler jobb.

Sven-Erik Lindestam (S), kommunstyrelsens ordförande, Söderhamns Kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel