Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livskvalité och tillväxt i fokus

Satsa extra mycket på barn, äldre och de som arbetar aktivt. Det säger alliansen i Nordanstig, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna, när de lägger fram sitt gemensamma valprogram. Och de vill få fler att bosätta sig i kommunen.

– Vi ska upplevas som en välkomnande kommun. Kan vi öka turismen och sedan erbjuda attraktiva boenden så blir det lättare att få folk att flytta hit, säger Maria Karström (KD), partiets förstanamn och ordförande i Kristdemokraterna i Nordanstig.

Alliansen presenterade på onsdagen ett program med nio punkter som de enats kring. Partiföreningarna kommer även lägga fram egna valprogram inom ett par veckor. I valprogrammet lyfts nio punkter fram som alliansen kommer lägga stor vikt vid om de vinner valet den 19 september. Det är bland annat att ha en ordnad ekonomi och ett tillväxtmål på 1-2 procent, och det ska ske utan kommunala skattehöjningar.

– Vi hade gärna sett ett högre resultat. Men så som skatteprognosen ser ut nu kan vi inte lova mer. Vi kommer behöva genomföra flera besparningar. Rambudgeten är utlagd och som det ser ut nu kommer vi behöva spara 15-16 miljoner kronor för att klara målen, säger Stig Eng (C), första namn på partiets lista.

– Vi har till uppgift att effektivsera verksamheten så vi klarar budgeten, säger Per Nordgren, ordförande i Moderaterna i Nordanstig.

Alliansen vill verka för en mer miljövänlig kommun där förnyelsebar energi ska byggas ut och att närproducerat ska prioriteras i den kommunala verksamheten. Vidare vill alliansen satsa på de äldre och deras boende. Bland annat vill de att det ska finnas flera trygghetsboenden i kommunen.

Alliansen är överens om att införa värdighetsgarantin inom kommunen om de fortsätter att styra efter valet. Även när det gäller skolfrågor vill alliansen att det ska råda stor valfrihet. De är positiva till friskolor, samtidigt som de ser att kommunen har mycket att arbeta med för att behålla eleverna i den kommunala skolan. Bland annat ska familjeklass kunna vara ett alternativ.

– Den kommunala skolan måste bli bättre för att vi ska kunna behålla eleverna. Konkurrensen och aktörerna på marknaden ökar, säger Stig Eng (C).