Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livlig helg på Stenegård

Fem mammor köpte en kreativ kulturhelg på Stenegård för att stödja Musikhjälpen. I helgen var de på plats med sina döttrar för att tillverka hantverk, njuta av god mat, musik och lära sig tänka som en konstnär!

När företagarna på Järvsö Stenegård auktionerade ut en kreativ kulturhelg till stöd för Musikhjälpens tema 2013: Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet, gick fem mammor ihop och budade 10,000 kronor.

– Det var ett kap och vi tyckte det verkade kul, säger Mia Wagenius som upptäckte erbjudandet på siten Tradera med dottern Agnes.

Mammorna bor i Funäsdalen, Bruksvallarna och Vaxholm och har alla barn, men sönerna fick stanna hemma eftersom helgen hade tjejtema. Varannan minut dör en kvinna i samband med graviditet eller förlossning. 99 procent av dödsfallen sker i låginkomstländer, särskilt Afrika och Sydasien där det inte finns tillgång till en fungerande mödravård.

– Jag hade kunnat vara död nu. Jag har gjort tre kejsarsnitt men tack vare att jag är från Sverige har allt gått bra, säger Pernilla Salomonsson som tycker det känns stort att bidra till Musikhjälpens tema.

Gänget anlände på fredagskvällen och togs emot av företagarna Lisa Johansson, Maria Norén och Maria Rutäng. Då väntade en välkomstbuffé av hälsingespecialiteter inklusive tyska korvar och lokala ostar.

– Det känns otroligt exklusivt och lyxigt och vi har sett fram emot att få umgås och inspireras här. Maten har varit sjukt god, berättar mammorna.

Tillsammans med konstnärer och hantverkare har de bland annat sytt muddar av lammskinn, tryckt schabloner á la Hälsingegård, gjort skulpturer av skrot och tillverkat egna smycken i återbruk.

– Jag vill smitta av mig av min passion och få både vuxna och barn att göra kullerbyttor av sin kreativitet då det inte finns något rätt eller fel, säger Kulturkossan Maria Norén.

Under helgen delades mammor och döttrar upp i två grupper. På lördagen började den nio till 13-åriga skaran att göra stora måleriverk med Anna-Karin Söderlind och fortsatte med att tillverka örhängen av kapsyler. I återbrukskonsten används skräp blandat med plastfigurer, ståltråd, godisbilar, papper och knappar.

– Ingen har använt godisbilarna än. Vi har godisförbud nu, säger tjejerna i kör medan de bankar kapsyler, målar och klistrar och pratar om att återvända till Stenegård i sommar.

Till kulturhelgen bidrog: Yllebruk, Jarsemål, Stenegårdstunnbrödsbageri, Trädgårdscaféet, Lehmanns kök, Järvsö Sleep´n Eat, Tyskakorvar, Erik Brodén, Kulturkossan, Anna-Karin Söderlind, Tomas Rutäng, JarseOst, Anna-Karin Åsbrink och Daniels Gårdsbutik.