Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livlig debatt för redan frälsta

Annons

Det blev en bra och livlig EU-debatt i Sveriges Television igår kväll. Kanske för att partiledarna höll sig borta och lät partiernas respektive första namn diskutera ett antal konkreta frågor.
Ibland blev debatten så intensiv att programledaren hade svårt att hålla ordning.
Tyvärr hade Svt fallit för frestelsen att arrangera partiföreträdarna efter den svenska blockpolitiken i studion. Ett vänster- och ett högerblock.
EU har inte den svenska blockpolitiken som förebild. Snarare förhandlar parlamentarikerna och partigrupperna oftast fram gemensamma lösningar.
Och de enskilda parlamentarikerna har mycket större möjlighet att påverka och mycket mindre av partipiska i EU än i den svenska blockpolitiken.
I mer än åtta av tio omröstningar har de stora partigrupperna – konservativa och socialdemokrater – varit överens.
Även om debatten var rätt livlig, i synnerhet kring jobb, fildelning och klimat, så bjöd den inte på några överraskningar. Möjligen den då att Marita Ulvskog hävdade att Socialdemokraterna är på väg att byta ståndpunkt när det gäller fildelning.
Kanske ett desperat försök att försöka locka till sig unga väljare i sista minuten. Frågan är hur förankrad hennes solokörning är.
Marita Ulvskog körde en vulgärpropaganda kring utländsk arbetskraft i Sverige som förde tankarna till förre statsministern Göran Perssons tal om ”social turism”. Ulvskog och den övriga vänstern argumenterar som om de borgerliga partierna ifrågasätter kollektivavtalen. Trots att ingen av dem ifrågasätter att svenska kollektivavtal ska gälla för utländsk arbetskraft som kommer hit.
Marita Ulvskog dristade sig också att betrakta det svenska samhället som ett lågskattesamhälle. ”I detta lågskattesamhälle som Sverige är på väg in i” sade hon, trots att Sverige har världens näst högsta skatter. Det stärker knappast hennes trovärdighet.
Marita Ulvskog profilerade sig på arbetskraftens rörlighet, men var för övrigt rätt vag och tam. Miljöpartiets Carl Schlyter var engagerad, i synnerhet i miljöfrågorna, men framstår lätt som en liten besser-wisser.
Centerns Lena Ek, moderaten Gunnar Hökmark profilerade sig inte speciellt mycket, kristdemokraten Ella Bohlin gjorde en fullt godkänd insats i sin första hårda drabbning.
Men den som dominerade debatten var Marit Paulsen (FP) trots att hon var lågmäld och inte särskilt påstridig.
Men när hon sade några kloka ord om miljö, arbetsrätt eller vårdval blev det tyst bland de talträngda kamraterna som annars gärna pratade i munnen på varandra.
Dessutom kostade hon på sig ibland att tillstå att hon var lite osäker, till skillnad från exempelvis Carl Schlyter som försökte ge intryck av att ha svar på allt. Tro´t den som vill.
Några överraskningar bjöd inte debatten på. Och sannolikheten att några ändrade ståndpunkt på grund av debatten är nog i det närmaste lika med noll.
Möjligen stärkte debatten de redan frälsta, och gav dem kraft att gå ut i världen och omvända några till medan det ännu är tid.
På söndag kl. 21 är det för sent.