Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livet under Guldsmeden

Under Guldsmedshuset finns utrymmen som få känner till. Följ med ner i källarplanet och se vilka som jobbar i bottenplanet av stadens hjärta.

Guldsmedshuset blev färdigt 1980. Innan dess stod tomten tom ett tag under livliga diskussioner om vad som skulle göras av utrymmet. Kjell Svensson är vd för bolaget Glysis Fastighets AB.

– Bland annat planerades ett Folkets Hus här. Men det blev inte av, säger Kjell Svensson.

Själva centrum i källarplanet är garageinfarten där alla transporter kommer in. Den stora ingången där bilar kör in leder till två lastbryggor. På en av lastbryggorna står Sandra Wikman och lastar lila, mörkblå och svarta stickade tröjor på en vagn.

– Jag jobbar som säljare på Indiska. Det är här varorna kommer in. sedan tar jag dem i hissen upp till butiken, säger Sandra Wikman.

I huset hyr Glysis Fastighets AB ut 17 000 kvadratmeter yta. Hälften är till kommunen och resten till privata företag. Guldsmedshuset är en lönsam kommunal affär. Bygget kostade 100 miljoner kronor. I dag värderas fastigheten till mellan 200 och 250 miljoner kronor.

– Det är en vinstaffär. De senaste åren har vi plockat ut 4 miljoner i vinst som går till kommunen, säger Kjell Svensson.

Guldsmedshuset är som stadens hjärta. Här passerar människor in och ut för att handla, och många har huset som sin arbetsplats. Men det är få som sett källarplanet.

– Det är inte så många som vet om det här, säger Kjell Svensson.

När lastbryggorna tar emot varor dag efter dag måste det blidas en massa skräp som måste forslas ut. I närheten av lastbryggorna står en stor press som fylls med kartong.

– Vi får några kronor för papperet. I alla fall täcker det transporterna, säger Kjell Svensson.

En annan maskin pressar ihop plast, och lådor med etiketter är märkta lågenergilampor eller träavfall. Här går det mesta till återvinning.

En bit in i byggnaden huserar Åke Norberg. Han är kommunens arkivarie, och visar gamla nämndprotokoll från slutet av 1800-talet. Skrivstilen i de stora böckerna ser ut som konst i sig.

– Det var 1862 när vi fick kommuner som material började arkiveras. I dag brukar man säga att 80 procent av allt material slängs. Det är bara en liten del som arkiveras, säger Åke Norberg.

Intill arkivet finns kommunens motionshall. Här kan alla kommunens anställda och Guldsmedens hyresgäster svettas för att hålla sig i form. Även tidigare kommunalanställda som gått i pension kan utnyttja gymet.

– Jag försöker gå hit två eller tre gånger i veckan. I dag har jag flexat ut och tar ett pass på lunchen. Jag har tre barn, så det är svårt att åka hem och sedan ha tid att åka till gymet. Så jag tränar antingen före jobbet eller på lunchen, säger Fredrik Renström, som arbetar som sjukgymnast på omsorgsförvaltningens rehab-enhet.

En av husets tre fastighetsskötare är Jamal Nasser. Han har arbetat här sedan 1993.

– Nyss var jag ute och skottade på gågatan. Jag byter lampor och fixar avlopp. Om någon ringer och har ett problem så försöker jag fixa det på 10 minuter, säger Jamal Nasser.

Det är mycket underhållsarbete i ett hus som är nästan ett kvarter stort. När målningen av fönster blev klar i somras landade kostnaden på en halv miljon kronor.

– Vi målade alla fönster, och fick byta en del. Totalt är det ungefär 700 fönster, säger Kjell Svensson.