Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livet efter dokusåpan

Jenny Mattsson och Christian Ståhlberg från Söderhamn vann tillsammans dokusåpan "Värsta pojkvänsakademien" i december 2011 och kammade stolta hem vinsten på 300 000 kronor. Men livet efter dokusåpan har inte varit ett liv på rosa moln. Christian föll tillbaka i ett missbruk som hotade förstöra relationen.

Annons

Det var när Jenny Mattsson blev uppringd av produktionsbolaget för . Hon berättar att hon tidigare varit glamourmodell och att det var därför de kontaktade just henne.

– Dom ringde och erbjöd mig att vara med första kvällen och festa med pojkvännerna. Jag var påtänkt som en av tjejerna som skulle ragga på de deltagande killarna och skapa drama. Men jag sa att jag inte ville vara med.

Trots att Jenny tackade nej luskade produktionsbolaget ut ett annat sätt att få henne med i programmet, de fick reda på att hon hade en pojkvän och att förhållandet inte varit så jättebra alla gånger. Jenny tänkte efter och erkände förhållandets brister. Hon anmälde sin pojkvän Christian utan att han visste någonting.

– Jag och de andra killarna trodde att vi hade blivit anmälda till "Sveriges skönaste snubbe" och att vi skulle på en audition för det. Det var när filmkameran var igång och allas flickvänner kom in i rummet som vi förstod att det här inte riktigt var som vi hade trott, berättar Christian och skrattar.

För att bli antagen till det som Christian trodde var "Sveriges skönaste snubbe", fick han berätta om de sjukaste han någonsin hade gjort. Han berättade om när han fotograferades naken på en offentlig plats.

– Jag tänker inte säga vart, men jag kan berätta att jag hade strumpor på mig i alla fall, säger han och skrattar. Christian fick hela filmteamet att skratta och blev antagen. Sedan bjöds det på sprit under inspelningen, och hela tiden fick flickvännerna som satt bakom kulisserna titta på vad de gjorde. Pojkvännerna var omedvetna om detta och gjorde bort sig - Christian var en av dem. Under inspelningen fick killarna stå ut med fester och ett konstant drickande av alkohol. För Christian som hade varit drog- och alkoholfri i tre år, fick detta större konsekvenser än förväntat.

– Det största bakslaget var när vi kom hem och programmet visades på teve. Christian började dricka ännu mer igen, säger Jenny.

Christian blev också påverkad av kompisarna som ständigt ville bjuda på fest i och med programmets popularitet.

– Det kändes som att vi hamnade fem steg bakåt, berättar Jenny och bryter en bit av äppelmuffinsen.

Konsekvenserna av att vara med i dokusåpan var tuffa, och att halka tillbaka i ett missbruk han tagit sig ur gjorde inte honom till en bättre pojkvän. Det var också svårt att hantera allt som upplevdes genom att ha blivit exponerad så hårt i teve.

– Ja, det var inte konstigt att jag hamnade i en sådan period när vi kom hem, efter vad jag hade fått stå ut med där, säger Christian.

Trots detta förlovade sig paret efter programmet, och dessutom har de fått tillökning i familjen. Christian går sedan ett och ett halvt år på behandling för att bli av med rutiner, vanor och tänk som kommit med hans tidigare drogmissbruk.

– Det blev för mycket för mig, jag kände att jag själv inte kunde hantera det, säger han.

Med behandlingen har han förändrats och familjen är stabilare än någonsin.

– Idag är han verkligen superpappan! Han lagar en massa mat, diskar, byter blöjor, lägger barn och städar, berättar Jenny och lägger sin arm om honom.

Jenny har också tagit tag i sin framtid, något hon fått praktisk möjlighet till idag då Christian fungerar bättre i familjen. Några tuffa år har gjort att hon inte har fulla gymnasiebetyg och det har gjort att hon inte kan plugga vidare, något hon har ambitionen att göra. Så just nu läser hon in sin gymnasiekompetens i en vuxenutbildning. Paret ångrar inte att de deltog i dokusåpan men har ett ambivalent förhållande till valet att delta.

– Jag hade nog aldrig halkat tillbaka i missbruk om jag inte varit med i programmet, säger han.

De båda tycker samtidigt att allt de varit med om i relationen, inklusive "Värsta pojkvänsakademien", gjort dem starkare som par.

– Många ger upp sina förhållanden för lätt, ibland bara efter ett bråk, säger Christian.

Jenny håller med.

– Man måste komma över problemen man har för att det ska bli bättre, det gör man inte genom att bråka, säger hon.