Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liv från Hudiksvall testar – så är det att plugga i Thailand: "En upplevelse för livet"

En skoltermin i Thailand, låter det lockande? Nioåriga Liv Tjärnberg från Hudiksvall fick chansen att pröva på när hennes föräldrar beslöt sig för att våga äventyret i semesterparadiset Koh Lanta.

När Liv Tjärnberg i december lämnade sitt klassrum för jullov visste hon att det skulle dröja länge innan hon skulle få återse sina klasskamrater. Familjen hade bestämt sig för att tillbringa ett halvår på en plats där svenskar vanligen tillbringar några veckor, på sin höjd en månad på semestern.

Eftersom mamma Anna var föräldraledig med efterlängtade lillebror Fredde som föddes den 8 oktober och pappa Johan dessutom hade den smala lyckan att kunna sköta mycket av sitt jobb på distans via datorn så var det inget att tveka på. Skulle familjen någonsin få ett bättre tillfälle att tillbringa ett helt halvår tillsammans i värmen?

Sagt och gjort. Väl på plats i Koh Lanta fick Liv bereda sig på en mycket annorlunda vårtermin på den ena av de två skolor i Koh Lanta som bedriver undervisning på svenska. Till båda är det lång kö. Den kortaste tiden man får delta i undervisningen är fem veckor och elever kan få plats upp till ett helt läsår.

Liv går i en gemensam 1-2-klass som har tio elever, gruppens klassrum heter Snäckan. Det är rejäla kontraster jämfört med hennes klass på Östra skolan i Hudiksvall där man är 30 elever. Klassföreståndare Lena Atte kommer från Norrköping och leder inlärningen för de tio barnen med stor framgång.

Lena har jobbat med pedagogik i 34 år och kände att nu ville hon testa något nytt. Hon och hennes sambo valde att prova på ett år i värmen och ett enklare liv. Att lönen var lägre spelade dem ingen roll.

– Vi lever ju bara en gång och en sådan här utmaning kan man inte säga nej till. Våra barn är utflugna, de var här och firade jul och nyår och vi fick på så vis chansen att vara tillsammans med våra underbara barnbarn. Och så finns ju Skype, tillägger Lena.

Under några skoldagar hade jag möjlighet att följa Liv i hennes nya miljö. Jämförelsen med hur det samtidigt kan ha sett ut hemma på Östra skolan, där även jag själv varit elev en gång i tiden, är fylld av kontraster. Medan Livs gamla klasskamrater trängdes i gymnastiksalen hemma i Hudiksvall hade Liv dagens första lektion på stranden Klong Dao. Det gäller att förlägga uteaktiviteterna på morgon för då är det bara runt 30 grader varmt. Först uppvärmning i den varma sanden och sedan full aktivitet med olika bollsporter. Regelbundna avbrott för att dricka vatten är noga inplanerade.

Efter denna mjuka uppstart är det dags att återvända till lektionssalen för studier. Denna dag är det läsning i grupper om två. Var man vill sitta och läsa väljer man själv. Liv tar med sig Leia Jansson från Falun ut till en bambuhydda. Där ligger de sedan och läser med läraren Lena som åhörare. Nästa lektion är ett grupparbete inne i lektionssalen. Liv har fått med sig uppgifter hemifrån sin skola så att hon kan studera i fas med sina gamla klasskamrater när de återförenas till hösten.

I Koh Lanta finns en hel annorlunda saker på schemat, som till exempel studier av landet Thailand, en del övningar i det lokala språket thai vilket inte är det lättaste. Besök i tempel och elefantridning är andra spännande saker Liv fått ta del av.

–Jag har nu gått tre månader här. Det har varit roligt och mycket annorlunda. Visst saknar jag mina gamla klasskompisar där hemma, men vi träffas ju snart. En gång i månaden har jag kontakt med klassen via Skype. Studietempot med vår lilla klass är toppen och jag tycker att fått en upplevelse för livet, säger Liv.

En gång i veckan tränar Liv thaiboxning, så det gäller för kompisarna hemma i Hudik att ligga i hårdträning om de ska kunna gå en match mot henne till sommaren. Pappa Johan har redan vissa problem när det gäller förhandlingen om glasspengen. Nåja.

Som nästan alla andra barn har Liv börjat att jonglera med poijer – bollar som är fästa i kedjor. Efter lång och trägen övning byts bollarna ut mot eldklot på kvällarna och den som är skicklig kan bjuda på en häftig eldshow på stranden. Något som mormor Gunilla och morfar Tore fick se när de var på besök.

Semester från semestern

För att kunna stanna i Thailand under längre tid måste man åka ut från landet under minst ett dygn. Med nytt inresedatum är det OK att återvända, familjen Tjärnberg valde att under påsken ta flyget till Singapore och fick under ett par dagar uppleva ett magiskt land. Vattenland med akvarium som är ett av världens största blev ett minne för livet.

En termin på svenska skolan kostar cirka 20 000 kronor, och numera får man inte med sig någon skolpeng från Sverige. Anna och Johan hade turen att få hyra ut sitt hus i Hudiksvall under ett halvår, vilket ger ett välkommet bidrag till boendet i värmen.

Till hösten är det Östra skolan som gäller för Liv igen. Då börjar hon tredje klass. Med sig i skolbänken har hon en rejäl dos med andra erfarenheter än de flesta av sina jämnåriga kamrater.

Text och foto: Gunnar Almberg