Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liten men tänkvärd utställning

/

Med hjälp av fotokollage med bilder från mitten av förra seklet ger Emelie Zetterberg sin syn på familjen i en utställning på Ol-Andersgården i Rengsjö.

Annons

Emelie Zetterberg kommer från Norrala och hade tidigt en inriktning mot drama, musik och fotografi på gymnasiet i Bollnäs.

Hon har fortsatt att stå på en bred bas, dels gått linjen för improvisationsmusik på Sjöviks folkhögskola och därefter gestaltande fotografi på Fotoskolan Gamleby.

Under sommaren, fram till 8 augusti, sträller Emelie Zetterberg ut sina foton, fotokollage och två konstvideor på Ol-Andersgården i Rengsjö.

Det är ingen stor utställning som ryms i en hörna på Ol-Andersgårdens café, men Emelie Zetterberg har varit med och möblerat så att allt blivit något av en installation. Där hänger nio av hennes fotokollage, monterade på wellpapp. I en blommig fåtölj från förr får man slå sig ned och titta på konstvideo.

Mannen utan mening heter den första. Där gestaltar hon på en liten scen mannen från hembyn, han som flyttade från staden, trött på att alla hus luktade klorin. Där satt han i skogen, stirrade rakt framför sig, drack sin öl och låg ibland och tittade på molnen. Helt onyttig, med andra ord.

Hennes andra video består av en uppbyggd stad med höga hus där lamporna ständigt blinkar i fönstren. Jag bytte huvud innan jag gick hemifrån, börjar hennes underfundiga text/dikt.

Fyra av bilderna heter Det som komma skall och tar sitt avstamp i något som ser ut som 1950-talsmiljö, då allt var möjligt. Bilderna kan ses var för sig, men blir tillsammans en hotfull förebådan om vår jords undergång.

I flera av de övriga bilderna skildrar hon familjelivet, med hjälp av fotomontage från hemmiljöer från 1900-talets senare decennier. Pappan, mannen, har en dominerande roll och kvinnan, mamman, har förlorat huvudet eller skildras som en sprattlande jultomte, som i Välkommen på café.

Emelie Zetterbergs utställning är ingen caféutställning med bilder på vackra blommor, utan ger besökarna en hel del att fundera över.

Från i höst kommer hon att ingå i ett nystartat konstkollektiv i Malmö.

Mer läsning

Annons