Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liten men snabb

För drygt ett år sedan öppnade Baldersnäs hälsocentral i Bollnäs. Den är en av de tio nya hälsocentraler som länet fått sedan hälsovalet infördes för fyra år sedan.

När landstinget öppnade Baldersnäs fanns sedan tre år tillbaka bara det privata vårdföretaget Aleris hälsocentral i Bollnäs.

– Hälsovalet handlar om valfrihet och vi ville erbjuda ett alternativ, säger Janet Kling som är verksamhetschef för primärvården i södra Hälsingland.

Tanken var att hälsocentralen skulle attrahera äldre som bor i centrala Bollnäs och har svårt att ta sig ut till sjukhusområdet.

– De äldre patienterna är förstås en viktig patientgrupp för oss, men vi är till för alla, säger Janet Kling.

Målsättningen är att hälsocentralen ska komma upp i 4000 patienter, men ett år efter att den öppnat har den bara drygt hälften så många. Färre än hälften av patienterna har aktivt valt att lista sig där. Aleris hälsocentral har drygt 16 000 patienter och 90 procent av dem har valt den själv.

– Vi kan inte konkurrera med ett stort vårdbolag som Aleris, men kan vi få en tredjedel så många patienter är det bra. Vi har funnits i drygt ett år och patienterna rör sig fortfarande i Bollnäs. När landstinget öppnade hälsocentralen på Gävle Strand tog det ett par år innan den fick så många patienter som den är byggd för, säger Janet Kling.

Baldersnäs hälsocentral har en egen fast läkare. I övrigt bemannas den av två hyrläkare och en läkare som den delar med hälsocentralen i Kilafors. Litenheten har sina fördelar, eftersom hälsocentralen har bättre tillgänglighet än Aleris.

– Vår styrka är att nästan alla våra patienter kan få träffa en läkare inom en dag hos oss. Men det är viktigt att komma ihåg att det här inte handlar om konkurrens utan om att vi tillsammans har ett ansvar för vården i Bollnäs, säger Janet Kling.

Hon tycker att primärvården har utvecklats under de senaste fyra åren och tror att den kommer att förändras ännu mer med tiden.

– Våra stora utmaningar framöver är att kunna skapa sammanhängande vård för allt fler äldre och till dem som är kroniskt sjuka. Vi måste också utvecklas i takt med samhället i övrigt. I dag kan vi själva boka tider hos frisören på internet, så varför ska vi inte kunna göra det hos hälsocentralen? säger Janet Kling.

Hälsocentralerna arbetar också allt mer förbyggande i stället för direkt vårdande.

– Vi måste kunna möta att människor blir tjockare eller dricker mer.Vi går mot att mer bli hälsovård än sjukvård. Det är därför vi har valt att kalla det här systemet hälsovalet i Gävleborg, i andra delar av landet heter det vårdvalet, säger Janet Kling.