Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liten ljusning för neurologiskt sjuka

Tillgången till läkare för länets neurologiskt sjuka håller på att förbättras.

Nu görs en extra satsning för att korta köerna till neurologisk bedömning.

I våras skrev Parkinsonföreningen i länet till ansvariga verksamhetschefen Reidunn Wettermark och uttryckte sin oro. Patienter med MS är en annan grupp som behöver neurologer.

Landstinget ska egentligen ha sju neurologer, men i maj fanns bara två i tjänst plus tre hyrläkare.

– Nu händer det ändå en del, säger Reidunn Wettermark. Vi har en rekrytering på gång av en specialist. En ny utbildningsläkare har redan börjat och ytterligare en kommer i höst.

Neurologin kommer att ingå i den kösatsning som landstinget ska göra under hösten, med målet att kapa köerna så pass mycket att Gävleborg får del av den statliga kömiljarden. Hyrläkare ska tas in för att kunna ta emot patienter som väntar på en neurologisk bedömning.

I februari stängdes den neurologiska mottagningen i Hudiksvall. Det ansågs ohållbart att år efter år hålla en mottagningsverksamhet igång med enbart hyrläkare.

I maj sa Reidunn Wettermark att målet på sikt var att läkare från Gävle skulle kunna åka till Hudiksvall för att hålla mottagningen öppen, men det är än så länge inte aktuellt.

Det enda som görs i Hudiksvall i höst är att konsultläkare tas in för inneliggande patienter på sjukhuset.

– Sedan vi koncentrerade verksamheten till Gävle har det blivit fler i länet som får träffa en neurolog. Vi har ökat vår produktion, men för en del patienter innebär det naturligtvis längre resor, säger Reidunn Wettermark.